Vesti

Prvi Festival diplomskog filma održava se u Nišu

20.08.2021.
3 min

Šest diplomskih filmova sa različitih akademija u Srbiji biće prikazano na prvom takmičarskom Festivalu diplomskog filma koji počinje 18. avgusta od 20:30 u dvorištu niškog Univerziteta i trajaće do petka, 20. avgusta.

Prvi Festival diplomskog filma održava se u Nišu

Foto: Pixabay

Kako objašnjavaju iz Studentskog kulturnog centra Niš, na ideju da pokrenu ovaj festival došli su jer se niko u Srbiji ne bavi studentima koji su diplomirali režiju.

U naredna dva dana ljubitelji će imati priliku da pogledaju radove mladih reditelja - od dokumentarnih filmova, preko kratkih igranih koji se bave temom marginalnih grupa, pa do filmova koji se bave pitanjem zbog čega mladi odlaze iz Srbije.

Na ideju za pokretanje ovakvog filmskog festivala, koji se po rečima direktora Studenstskog kulturnog centra Predraga Jelenkovića održava po prvi put u regionu, došli su jer se niko u Srbiji ne bavi studentima koji su diplomirali režiju.

Praktično na tržištu nema nigde mesta ni prostora da oni prikažu svoja dela - kaže Jelenković.

Festival će otvoriti film Jakna režiserke Aleksandre Nestorov, koji je baziran na priči o majci i sinu, a sa projekcijom će se početi od 20:30.

Nakon što je omiljena jakna njenog sina isprljana u tuči, Romkinja je odlučna u nameri da nađe čistionu koja je neće odbiti - kratak opis filma.

Po završetku ovog filma posetioci će biti u prilici da pogledaju i film Pas i vetar režiserke Jovane Marković, koji govori o poslednoj noći pred odlazak iz zemlje. Mladoj Zoji nakon što na svirci upozna Luku, sutrašnji odlazak ne deluje više kao jednostavna odluka.

Za sam kraj prve večeri biće prikazan i film Blizanci satkani od sna u režiji Seada Šabotića i Lee Vahrušev.

Film prati grupu osuđenika na izdržavanju kazne u Okružnom zatvoru u Beogradu. Oni mislima preispituju svoje odluke dok sanjaju slobodu i ponovni život sa svojim porodicama nakom proteka kazne - stoji u sinopsisu.

Nišlije će i u četvrtak, 19. avgusta, moći da pogledaju tri filma - prvi je Bokahontar režiserke Jane Radan, potom će biti prikazan film Skriveno u brdima u režiji Tanje Drobnjak, a za sam kraj filmskog programa emotivaće se film Odluka u režiji Branke Balašević Gajić.

Svi filmovi će se takmičiti za jednu od tri nagrade koju su organizatori simbolično nazvali “Desetka”.

Cena ulaznice za projekcije biće 200 dinara i moći će da se kupi neposredno pre projekcija, na ulazu u dvorište Univerziteta u Nišu.

 

Izvor: Južne vesti

Kopiraj link