Vesti

Psihologija i medicina i dalje najtraženiji smerovi budućim brucošima

04.07.2022.
4 min

Interesovanje za IT smerove na fakultetima ne jenjava, ali i dalje na vrhu liste najtraženijih smerova je psihologija gde na jedno mesto konkurišu više od tri maturanta. Maturanti su ove godine i prepoznali neke nove aktuelne studijske programe koji su aktuelni na tržištu rada te na grafički dizajn takođe na jedno slobodno mesto konkurišu 3 buduća studenta.

Psihologija i medicina i dalje najtraženiji smerovi budućim brucošima

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Sajt Startuj.infostud.com je analizirao ponudu poslova i odnos upisanih na fakultetima na Univerzitetima u Srbiji.

Psihologija i dalje najtraženija, grafički dizajn sve traženiji

U prethodnih par godina najtraženija oblast među budućim brucošima bila je psihologija a taj trend se i ove godine nastavlja. Na Univerzitetima širom Srbije bilo je samo 371 mesto za upis dok je za ovaj smer prijavljeno čak 1.268 kandidata, što je nešto više od tri kandidata na jedno slobodno mesto. Psihologija je bila najtraženija na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gde je više od četiri kandidata konkurisalo na jedno slobodno mesto. Kada pogledamo u odnosu na prethodne godine imamo mali pad interesovanja za ovaj smer gde je prethodne godine bilo više od četiri mesta kandidata na jedno slobodno mesto. Što se tiče ponude poslova na sajtovima Poslovi Infostud i Startuj.infostud.com možemo videti da je za ovu oblast u prethodnih godinu dana bilo oglašeno nešto više od 1.000 oglasa.

Tržište rada je heterogeno i ima stalnu tendenciju promene, a to mladi ljudi dobro prepoznaju i koriste priliku da nakon fakulteta što lakše dođu do posla. Ove godine grafički dizajn se izdvojio kao jedan od najtraženijih smerova kada je u pitanju odnos slobodnih mesta i broja prijavljenih. Za grafički dizajn ove godine je raspisano 114 slobodnih mesta, dok je broj prijavljenih kandidata bio čak 357, što je nešto više od tri kandidata na jedno slobodno mesto.

Psihologija i medicina i dalje najtraženiji smerovi budućim brucošima

IT smerovi imaju najviše raspisanih mesta

Zbog ogromne potrebe za IT stručnjacima i uslovima koje diktira tržište u ovom sektoru već duže vreme vlada veliko interesovanje za ovu oblast. Ukupno slobodnih mesta za ovu oblast bilo je 4.144 dok je broj prijavljenih bio 7.386. Za Elektrotehnički fakultet konkurisalo je čak 1.162 kandidata na slobodnih 720 mesta. Najtraženiji smer na ETF-u bilo je Softversko inženjerstvo gde se prijavilo 447 kandidata na 180 slobodnih mesta. Fakultet organizacionih nauka je jedan od najtraženijih fakulteta a izdvaja se smer Informacioni sistemi i tehnologije gde je bilo 480 mesta i preko 2.000 prijavljenih.

Takođe, i ostali fakulteti ovog usmerenja na svim Univerzitetima imaju veći broj prijavljenih u odnosu na broj slobodnih mesta. Među traženijim bili su Elektronski fakultet u Nišu, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu itd.

Skoro 15% oglasa bilo je namenjeno IT kandidatima. Prema podacima najvećeg sajta za zapošljavanje IT kandidata HelloWorld.rs najtraženije tehnologije bile su: JavaScript, SQL, Java, Python, C#, .NET, PHP.

Najmanje interesovanja za Pravo i Ekonomiju

Maturanti sve manje pokazuju interesovanja za Pravo i Ekonomiju. Za Ekonomiju na slobodnih 3.345 prijavljeno je samo 3.284 kandidata, što pokazuje da imamo manje od jednog kandidata po slobodnom mestu. Najveće interesovanje za ekonomiju vlada na Beogradskom Univerzitetu gde na 1.320 slobodnih mesta je prijavljeno 1.509 kandidata. Preko 14% oglasa bilo je namenjeno za ekonomiste i slične oblasti poput marketinga i PR-a. Takođe, treba napomenuti da je veliki broj oglasa čak 16% iz oblasti trgovine i prodaje koja je komplementarna sa ekonomskim naukama.

Kada govorimo o Pravnim fakultetima, ovde možemo primetiti značajan pad oglasa za posao za ovu oblast ali i manjak interesovanja budućih brucoša. Na 2.950 slobodnih mesta prijavljeno je samo 2.612 kandidata, dok je udeo oglasa za posao iznosio samo 2%.

Medicina, Stomatologija i Farmacija imaju konstantno interesovanje

Medicinske nauke su godinama unazad jedna od najtraženijih oblasti za studiranje, ono što je ovde specifično jeste da  ponuda poslova na sajtovima Poslovi Infostud i Startuj.infostud.com nije u skladu sa interesovanjem maturanata. Svega 4% oglasa u bili namenjeni stomatolozima, farmaceutima dok se za medicinu kao primarnu oblast retko pojavljuju oglasi, a među budućim brucošima vlada veliko interesovanje za ove studije. Za medicinu 983 slobodnih mesta i prijavljenih 2.307 maturanata, stomatologija 368 slobodnih i 1.151 prijavljenih i farmacija 611 prijavljenih i 944 kandidata koji pokušavaju da zauzmu svoje mesto na fakultetu.

Kopiraj link