Vesti

Razvoj veštačke inteligencije utiče na trendove u zapošljavanju i obrazovanju

05.03.2024.
3 min

Kako odabrati studije koje će voditi ka uspešnoj karijeri? Sajam obrazovanja EduFair održaće se u Beogradu, u hotelu Metropol, u nedelju 10. marta.

U vremenu u kom tehnologija munjevito napreduje, pa time menja i naše živote, načine na koji učimo i poslove koje obavljamo, jedan od najvažnijih sajmova obrazovanja, prolećni EduFair posvećen je baš ovoj temi.

EduFair 2024

Organizatori Sajma obrazovanja EduFar, koji se tradicionalno održava u Beogradu, pozivaju sve zainteresovane da u nedelju, 10. marta posete hotel Metropol i da se informišu o najnovijim trendovima u obrazovanju, ali i na polju zaposlenja. Posetioci će imati prilike da razgovaraju sa stručnjacima nekih od najuglednijih domaćih i stranih obrazovnih instucija. Uz bogate propratne, edukativne programe, biće predstavljeno više od devedeset univerziteta, srednjih škola, internata i škola jezika iz Srbije, Velike Britanije, Švajcarske, Švedske, Finske, Rusije, Austrije, Belgije, Holandije, Turske, Kipra, Slovenije, Slovačke, Mađarske, Francuske i Amerike.

 „Veoma je važna tema koliko će nove generacije, koje se sada školuju, biti pripremljene za poslove koji će biti važni u budućnosti“, objasnila je Ana Šaleva, ispred Integraledu tima koji ogranizuje EduFair. „Oni će se nadmetati u vremenu brzog razvoja veštačke inteligencije, koji će neminovno dovesti do toga da se neke profesije koje danas znamo budu zamenjene novim profesijama. Jako sam srećna što smo ove godine uspeli da dovedemo predstavnike iz tako važnih obrazovnih institucija iz mnogo različitih zemalja, koji se svi bave prilagođavanjem obrazovanja promenama koje se događaju. Prvi put nam dolazi veoma ugledan univerzitet Jonkoping iz Švedske, kao i LUT univerzitet i LAB univerzitet primenjenih nauka iz Finske. Kao savetnici za obrazovanje, radimo u celom regionu i primećujemo porast potrebe za pravilno osmišljenim obrazovnim planom za decu, čemu se roditelji posvećuju od ranog uzrasta, svako u skladu sa svojim mogućnostima. Tu vrlo interesantni uvek mogu da budu internati i škole stranih jezika, u kojima deca stiču dobro poznavanje stranih jezika, uče o multikulturalnosti i stiču znanja, koja će im biti od velike koristi kasnije tokom studija, ali i kroz ceo život. Svake godine je roditeljima veoma zanimljiv Test profesionalne orijentacije, koji vrše stručnjaci za obrazovanje i koji pomaže đacima da prepoznaju svoja interesovanja i talente na vreme“, zaključila je Šaleva koja je podvukla da je reč o događaju na kom će posetioci, bez obzira na eventualne finansijske mogućnosti, moći da dobiju veoma važne informacije, savete i uvide na temu obrazovanja, ali i da možda otkriju zanimljive stipendije.

Pored velikog broja domaćih i stranih izlagača, koji će biti na raspolaganju svim posetiocima za besplatne konsultacije, EduFair ima i bogat propratni program. Na panelu „Žene u biznisu, preduzetništvu i STEM-u“, posetioci će moći da saznaju više o vezi između formalnog obrazovanja i profesionalne nadgradnje na putu do uspešne karijere. Predavanje „Studije za uspeh – Trendovi na tržištu rada“, održaće  Željko Skenderović, marketing saradnik na sajtu Startuj, Infostud - centar za zapošljavanje i razvoj karijere, koji će pružiti novi pogled na ključne trendove u svetu studiranja i zapošljavanja, kao i dragocene savete.

Ulaz je besplatan, kao i konsultacije. Registracije za događaj se vrše na sajtu EduFair.rs.

Kopiraj link