Vesti

Šansa za prvo radno mesto za 10.000 mladih: Ko može da se prijavi i u kojim sektorima ima najviše poslova

10.10.2022.
6 min

Država će ove godine finansirati zapošljavanje 10.000 mladih koji su tek završili srednju školu ili koji su dobili fakultetsku diplomu. Poslodavcima je, međutim, potrebno čak dva i po puta više kandidata od ovog broja. Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje (NZS), za učešće u ovogodišnjem programu „Moja prva plata“ prijavilo se 10.313 poslodavaca, kojima je potrebno čak 26.905 mladih praktikanata za 18.006 različitih radnih pozicija.

Šansa za prvo radno mesto za 10.000 mladih

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Procedura je takva da će filijale NSZ u narednom periodu obraditi podatke i proveriti ispunjenost uslova za učešće poslodavaca u programu svih podnetih prijava i oglašenih pozicija, a prijava kandidata počela je 3. oktobra i trajaće do 31. oktobra.

Za ovu godinu je planirano da se u program uključi do 10.000 devojaka i mladića koji imaju manje od 30 godina, sa najmanje srednjim obrazovanjem i bez radnog iskustva. Njihove plate će tokom devet meseci finansirati država. NSZ će mesečno praktikantima sa srednjim stručnim obrazovanjem isplaćivati novčanu naknadu u iznosu od 25.000 dinara, a mladima sa visokim obrazovanjem 30.000 dinara, uz uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

- Povezivanje, odnosno konačan izbor kandidata, poslodavci iz privatnog sektora će obaviti od 1. do 15. novembra, a poslodavci iz javnog sektora od 16. do 30. novembra. U roku od 15 dana od dana konačnog izbora kandidata, na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs biće objavljena lista oglašenih pozicija poslodavaca sa brojem odobrenih kandidata – objašnjavaju u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Poslednja faza realizacije programa podrazumevaće potpisivanje trojnog ugovora između NSZ, poslodavca i izabranog kandidata i početak sprovođenja programa u roku od 15 dana od dana formiranja liste.

Za koga ima najviše posla?

Prema podacima NSZ najveće interesovanje za mlade radnike, osim u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, pokazali su i poslodavci iz Novog Pazara i Jagodine. Najviše šanse za prvi posao imaju kandidati sa srednjoškolskim obrazovanjem u oblastima trgovine, administracije, kao i konobari, medicinske sestre, frizeri. Sa fakultetskom diplomom najviše posla ima za advokatske pripravnike, ali pojedini domovi zdravlja, poput onog u Nišu, traže i doktore medicine i stomatologije.

U NSZ navode da se ovim programom daje mogućnost mladima koji nemaju radno iskustvo da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavca, kako bi stekli znanja, veštine i kompetencije za rad i tako povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. Cilj programa je i da se privredi pruži podrška u rešavanju problema sa nedostatkom kadrova.

Šta je važno da znaju kandidati?

Nakon prijave kandidata na oglašenu poziciju, poslodavac će imati spisak svih osoba koje su konkurisale, a sam proces selekcije će zavisiti od poslovne politike firme i može početi već od prvog dana prijave kandidata na oglašene pozicije. Selekciju svaka firma radi za sebe i u taj proces nije uključena NSZ.

Kandidati imaju mnogo dilema, a jedna od njih je i da li mogu da se prijave na više oglasa ili striktno samo za jednu poziciju. U NSZ napominju da jedna osoba može da se prijavi za posao kod više poslodavaca, ali ukazuju da bi kandidati trebalo da obrate pažnju da njihov profil odgovara oglašenom radnom mestu.

Napominju i da u trenutku kad se prijavljuju za program kandidati ne moraju biti na evidenciji NSZ, ali da je potrebno da ispunjavaju uslove za prijavu na evidenciju nezaposlenih. Odnosno, da će, ukoliko ih poslodavac izabere, pre potpisivanja ugovora morati da se prijave na biro.

Poslodavac nije u obavezi da nakon završetka programa zasnuje radni odnos sa kandidatom. Cilj programa je da nezaposleni bez radnog iskustva steknu kompetencije za rad i time obezbede svoje buduće zaposlenje u firmi u kojoj su se osposobljavali ili kod drugog poslodavca.

U NSZ kažu da je iskustvo iz prethodna dva ciklusa ovog programa pokazalo da pojedini poslodavci mladima koje angažuju dodatno plaćaju zaradu iz svojih sredstava. Oni ističu i da je oko 40 odsto mladih koji su učestvovali u ranijim, već završenim programima, dobilo posao.

Mesto stanovanja nije ograničavajući faktor prilikom prijave, pa se za radna mesta u Beogradu mogu prijaviti devojke i mladići iz cele Srbije.

- Kandidati se mogu prijaviti na bilo koje pozicije za koje su zainteresovani i za koje ispunjavaju uslove, u bilo kom mestu rada, bez obzira na mesto prebivališta – objašnjavaju u NSZ.

U slučajevima kada se prijavi više kandidata na jednu poziciju koja zahteva srednjoškolsko obrazovanje, oni će biti rangirani na osnovu prosečne ocene kandidata koja se računa kao zbir proseka dobijenih nakon završenog razreda, podeljen sa godinama školovanja, što znači da će oni sa boljim uspehom imati prednost.

Ko ne može da se prijavi?

Devojke i mladići koji u trenutku prijave na portal „Moja prva plata“ imaju tačno 30 godina, kojima je rođendan tog dana, moći će da se prijave i da učestvuju u programu, ali oni koji imaju 30 godina i jedan dan, neće moći da se prijave. Ne mogu se prijaviti ni redovni učenici i studenti osnovnih studija do navršenih 26 godina života, jer oni ne mogu biti ni na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u statusu nezaposlenog.

Jedan od uslova za učešće u ovom programu je i da kandidat nema radnog iskustva, odnosno da ima prethodno stečeno radno iskustvo kraće od 6 meseci, odnosno da nema položen stručni ispit.

- Radno iskustvo će se procenjivati u odnosu na nivo obrazovanja kojim se kandidat prijavljuje. Svako radno iskustvo, bez obzira na to da li je stečeno kroz zasnivanje radnog odnosa ili kroz radno angažovanje – stručno osposobljavanje ili usavršavanje, poput stručne prakse, ugovora o privremeno povremenim poslovima ili ugovora o delu, stečeno na poslovima koji podrazumevaju nivo obrazovanja sa kojim se kandidat prijavljuje, računaće se prilikom procene ovog uslova. Kandidati koji imaju položen stručni ispit, koji je obavezan u skladu sa zakonom, ne ispunjavaju uslov za prijavu za učešće u programu – objašnjavaju u NSZ.

Kopiraj link

Redakcija Startuj.infostud.com

Startuj.infostud.com - tvoj vodič kroz svet obrazovanja i početak karijere! Šta god da te radi, RADI! Mi smo tim posvećen tebi, tvojim interesovanjima i potrebama za karijerni razvoj.