Vesti

Školujemo inženjere koji pomeraju naučne granice

26.08.2021.
3 min

Troje studenata završne godine beogradskog Građevinskog fakulteta koji su osvojili drugo mesto u finalu međunarodnog takmičenja akademaca u Ankari, tvrde da nimalo ne zaostajemo za svetom u akademskom znanju.

Školujemo inženjere koji pomeraju naučne granice

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Milica Petrović, Nikola Jovanović i Novak Joksimović čine tim studenata četvrte godine Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji je nedavno osvojio drugo mesto u finalu međunarodnog takmičenja akademaca ICEC (International Civil Engineering Competition) u Ankari. U pitanju je nadmetanje akademaca građevinskih fakulteta, pod okriljem Međunarodnog udruženja studenata građevinarstva (IACES), na kom je učestvovalo 18 takmičara iz šest zemalja. Kako objašnjava Milica Petrović, koja je na produženoj četvrtoj godini smera Konstrukcije, ekipa Građevinskog fakulteta osvojila je 27 od mogućih 30 poena, a nadmetali su se u tri oblasti – u rešavanju izazova iz konstrukcija, hidrotehnike i geotehnike.

Petrovićeva kaže da su prvog dana pravili laki beton sa primesama, a cilj je bio da je što čvršći sa što manjom gustinom, jer je onda lakši, a kvalitetniji. Oni su kao primesu kojom su to postigli koristili stiropor i aditive, a mogli su da biraju i između pleksiglasa, akceleratora, pene i plastifikatora. Nikola Jovanović, sa smera Hidrotehnika i vodno ekološko inženjerstvo, pojašnjava da su prvi zadatak radili u turskoj fabrici betona, a ostala dva na Bliskoistočnom tehničkom univerzitetu u Ankari (METU). Drugi dan su rešavali zadatak iz rečne hidraulike.

Odveli su nas u univerzitetsku laboratoriju u kojoj imaju kanal za odvod vode. Pustili su vodu da teče i tražili da izračunamo dubinu i pad kanala, kao i Maningov koeficijent. Tu smo osvojili maksimalan broj poena. Razmenom iskustava s kolegama koje su učestvovale na takmičenju ustanovili smo da oni u svetu imaju bolje laboratorije i uslove studiranja, ali i da smo mi primetno snalažljiviji od ostalih akademaca i da na fakultetu stičemo mnogo opširnije znanje. Kada dobiju zadatak, oni ne znaju odakle da počnu da ga rešavaju. Nama to nije problem, veoma mi je drago što nimalo ne zaostajemo za svetom u akademskom znanju - ponosan je Jovanović.

Petrovićeva dodaje da su se poslednji dan takmičili u pravljenju imitacija potpornih zidova i da su odlučili da ih naprave od plastičnih slamčica, kartona, plastične mase i selotejpa.

Ispunili smo sve uslove, procenjeno je da je projekat odlično zamišljen. Samo se nismo dobro organizovali sa vremenom, pa ga nismo imali dovoljno da valjano povežemo slamčice s kartonom, a čvrstoća zida je zavisila od toga i tu smo izgubili tri poena i prvo mesto - iskreno objašnjava Milica Petrović.

Ovom finalu prethodile su kvalifikacije, koje su lokalni komiteti IACES-a organizovali na fakultetima širom Evrope. Učešće u finalu izborili su samo pobednici kvalifikacionih takmičenja. Jovanović objašnjava da su oni pobednici kvalifikacionog nadmetanja održanog na Građevinskom fakultetu u julu i da im mnogo znači što im je fakultet platio troškove takmičenja u Turskoj.

Prema rečima prof. dr Vladana Kuzmanovića, dekana Građevinskog fakulteta, zadaci koje su akademci rešavali u Ankari bili su kreativni i nesvakidašnji. Kaže da su studenti imali priliku da na praktičnim primerima upotrebe znanja stečena na predavanjima i da se na nekonvencionalan način oprobaju u stručnim izazovima.

Po povratku sa takmičenja došli su kod mene na fakultet da podele utiske. To su divna deca, ponosni smo na njihov uspeh.

 

Izvor: Politika

Kopiraj link

Slični tekstovi

Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP
19.04.2024.
3 min

Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP

Vesti
AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge
15.04.2024.
1 min

AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge

Vesti
NIS te zove, javi se: Andrijana i Filip rekli “Halo” i iskoristili svoju šansu 
12.04.2024.
9 min

NIS te zove, javi se: Andrijana i Filip rekli “Halo” i iskoristili svoju šansu 

Vesti