Vesti

Sonja Ćetković na „NIS Energy“ konferenciji: Mladi danas imaju veće šanse za uspešan početak karijere

21.10.2024.
3 min

U Poslovnom centru NIS-a u Beogradu održana je konferencija „NIS Energy“, na kojoj je prisustvovalo preko 350 mladih diplomaca i master studenata sa domaćih fakulteta. Ovaj događaj organizovala je kompanija NIS, pružajući mladima priliku da unaprede svoja znanja, steknu kontakte i čuju iskustva stručnjaka, sve sa ciljem osnaživanja za ulazak na tržište rada.

Sonja Ćetković na „NIS Energy“ konferenciji: Mladi danas imaju veće šanse za uspešan početak karijere

Foto: NIS

Alisa Evsina, HR direktorka NIS-a, otvorila je konferenciju svojim govorom o važnosti istrajnosti, prilagođavanja i spremnosti na promene. Mlade je podstakla da nikada ne prestanu da investiraju u svoje veštine, jer je to put ka dugoročnoj karijeri.

Jedna od govornica bila je i Sonja Ćetković, direktorka Infostuda, koja je u svom obraćanju demistifikovala tržište rada i podelila važne statistike. Prema njenim rečima, broj oglasa za mlade bez iskustva i prilika za praksu raste, iako ukupni broj oglasa stagnira u poslednje dve godine. Osvrnula se na činjenicu da je danas za kandidate bez iskustva konkurencija manja nego ranije, što daje mladima veće šanse za uspešan početak karijere. Takođe, naglasila je da se mladi u proseku prijavljuju u proseku 12 puta pre nego što nađu svoj prvi posao, dok prosečna početna plata iznosi 72.000 dinara.

Sonja Ćetković na „NIS Energy“ konferenciji: Mladi danas imaju veće šanse za uspešan početak karijere

Foto: NIS

Sonja je takođe pružila niz saveta za proaktivno traženje posla, naglašavajući važnost prilagođavanja CV-ja svakoj kompaniji, istraživanja poslodavaca i aktivnog umrežavanja. Pored toga, govorila je o normalizaciji odbijanja u procesu zapošljavanja, objašnjavajući da odbijanje ne treba doživljavati lično, već kao priliku za učenje i dalji razvoj.

Tokom konferencije, učesnici su imali priliku da čuju i o izazovima i prilikama na tržištu rada. Istaknuto je da su najveće mogućnosti za mlade bez iskustva u sektorima trgovine, ugostiteljstva, logistike, transporta, call centara i administracije, dok praktikanti imaju najviše prilika u oblastima prava, IT-ja, mašinstva, marketinga, transporta i HR-a.

Konferencija je pružila mladima priliku da čuju i razmene iskustva sa stručnjacima, a završila se diskusijom o ulozi mladih na tržištu rada, njihovim očekivanjima, ali i o prilagodljivosti koju poslodavci očekuju od novih generacija. Takođe, naglašeno je da poslodavci sve više prepoznaju energiju i inovativnost mladih, što ih čini ključnim faktorom u transformaciji poslovanja.

Kopiraj link