Vesti

Spoj umetnosti i IT-a u Kragujevcu

09.03.2021.
2 min

Univerzitet u Кragujevcu jedan je od nosilaca gejming master programa u Srbiji, koji spajaju umetnost i informacione tehnologije.

 

Master 4.0

Foto: Pixabay

Akreditovani Master 4.0 studijski program – Razvoj kompjuterskih igara, na kragujevačkom Univerzitetu je upisalo 25 kandidata, piše Radio televizija Kragujevac.

 

Akcenat je, između ostalog, stavljen i na poslovne veštine neophodne za uspeh na globalnom gejming tržištu, a cilj je povezivanje tehničkih, prirodno-matematičkih i umetničkih fakulteta sa kompanijama iz ove oblasti.

 

U izradi Master 4.0 programa – Umetnost i dizajn kompjuterskih igara i Razvoj komjuterskih igara, učestvovali su predstavnici akademske zajednice i uspešnih kompanija iz ove oblasti.

 

Upis na ove programe, za zaposlene u gejming kompanijama, je prilika da na formalan način unaprede svoje znanje, jer su to do sada činili putem neformalnih kanala, učeći na internetu ili kroz sam posao.

 

Oba programa imaće ukupno 45 predmeta i to iz oblasti digitalne umetnosti, narativnih tehnika, razvoja igara, interaktivnog računarstva i poslovnih veština. Studenti će biti u prilici da biraju predmete iz sfere osnovnog i naprednog programiranja, muzike i zvuka, a predavači su profesori sa domaćih fakulteta i stručnjaci sa univerziteta iz inostranstva.

 

Program koji se realizuje na Univerzitetu u Кragujevcu okupio je predavače sa Prirodno-matematičkog, Filološko-umetničkog i Fakulteta inženjerskih nauka, Instituta za informacione tehnologije i predstavnike softverskih kompanija, u kojima će studenti obavljati stručnu praksu.

 

Master 4.0 programi su rezultat aktivnosti Inicijative „Digitalna Srbija“ na čiji je predlog Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prošle godine raspisalo Javni poziv za izbor multidisciplinarnih master studijskih programa koji bi povezali tehničke i prirodno-matematičke sa umetničkim fakultetima i kompanijama koje posluju na tržištu kreativnih industrija.

 

 

Izvor: B92

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

Promocija romana „Popino prase”, otvaranje izložbe „Okovi od prašine”, koncert eksperimentalne muzike i radna akcija u nedelju na Novom naselju
24.01.2022.
3 min

Promocija romana „Popino prase”, otvaranje izložbe „Okovi od prašine”, koncert eksperimentalne muzike i radna akcija u nedelju na Novom naselju

Vesti
01.02.2021.
2 min

"Majkrosoft" širi poslovanje u Srbiji, šta to znači za domaće IT stručnjake

Vesti
Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP
19.04.2024.
3 min

Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP

Vesti