Vesti

Srpski matematički genijalac pokorio svetska takmičenja: Sledeći podvig – Hong Kong

19.01.2022.
4 min

Srpski matematički genijalac Jovan Toromanović ima 20 godina i čak 16 medalja s međunarodnih takmičenja iz te oblasti. Predstavljao je tim naše zemlje na tri internacionalne matematičke olimpijade, od prošle godine studira kompjuterske nauke na Univerzitetu u Hong Kongu, planira da doktorira i tamo se zaposli u banci ili na berzi.

Srpski matematički genijalac pokorio svetska takmičenja: Sledeći podvig – Hong Kong

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Završio je Matematičku gimnaziju u Beogradu, gde je pohađao i sedmi i osmi razred osnovne škole. Pošto dobro sarađuje s njegovim fakultetom u Hong Kongu, ta škola svake godine bira dva učenika koji će tamo da studiraju. Jovan se prijavio i zbog mnogobrojnih uspeha na takmičenjima i dobrih ocena bio na vrhu liste. Danas je u prvih dva odsto studenata po prosečnoj oceni.

Poslednje tri medalje su mu: srebrna na 61. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Rusiji, zlatna na 16. Žautikovskoj matematičkoj olimpijadi u Kazahstanu i bronzana na 12. Rumunskom matematičkom masteru. Osim međunarodnih, učestvovao je i na domaćim takmičenjima iz matematike, programiranja, fizike, književnosti, poezije i u šahu.

Matematički genijalac iz Srbije

Iako su Društvo matematičara Srbije i Matematička gimnazija u Beogradu organizovali pripreme pred neka takmičenja, Jovan se uz to spremao na svoj način:

„Bila je svakodnevna priprema, ali nije bila specifična zbog takmičenja, nego, prosto, i kada su takmičenja u skorije vreme i kada nije nijedno vežbao sam svakodnevno zato što mi je bilo jako zabavno, poučno i korisno, tako da to nisam doživljavao kao napor, nego kao što bi neki čitali enciklopedije ili istraživali više o geografiji ili tako neki vid interesovanja“.

Odabrao je da studira baš u Hong Kongu zbog kvaliteta obrazovanja koji tamošnji fakultet pruža, ali i zato što taj grad nudi široku lepezu mogućnosti za bavljenje matematikom i programiranjem nakon diplomiranja. U trećoj godini fakulteta imaće obaveznu praksu koja će da mu omogući da radi u dobrim kompanijama i stekne iskustvo i kontakte pre kraja studija.

„Svakako radim matematiku za sebe. Nisam prestao da se zanimam za matematiku, koja nije direktno povezana s računarstvom, ali to sam odabrao da studiram. Čak i u programiranju naginjem ka matematici, primenama matematike u programiranju“, ističe on.

Za kompjuterske nauke se odlučio jer su praktične i sadrže logiku i kombinatoriku, matematičku oblast koja ga najviše zanima. Kada zavšri osnovne studije planira da se zaposli u banci ili na berzi u Hong Kongu ili na Zapadu i uporedo završi master i doktorske studije. Sam život u tom gradu je, kako kaže, neobičan i mnogo drugačiji nego u Srbiji.

Iako je i tamo stekao prijatelje, naravno, nedostaje mu Srbija, pre svega porodica, ali i mentalitet našeg naroda. Ipak, on ima svoj plan, dobro zna kuda je krenuo, a da istraje pomaže mu, kaže, pravoslavlje.

„Ovde u Hong Kongu ima ruska crkva. Idem redovno nedeljom. Ima i Rusa, Srba. Prvo budem u crkvi, pa posle popričam s našima, Rusima i domaćima. To je fino“, priča Jovan za „Sputnjik“.

Šah kao osnova

Jovan je matematiku zavoleo još u detinjstvu, a naučni uzori su mu Nikola Tesla i Mihajlo Pupin. Već sa šest godina rešavao je osnovne matematičke probleme, a zanimali su ga i sudoku i šah, za koji kaže da mu je najviše pomogao u savladavanju matematičkih izazova:

„Šah zahteva logiku, strategiju i strpljenje. Dugo se igra jedna partija, pa je koncentracija na jednom istom zadatku, problemu jako dugo, uz zahtevno razmišljanje u čitavom tom periodu. To mi je pomoglo. Time sam krenuo ozbiljnije da se bavim s osam, devet godina, a već s 10, 11 su bili jako dugački turniri. To je bio uvod u ozbiljniji rad matematike“.

 

Izvor: Sputnik Srbija

Kopiraj link