Vesti

Srpski startapi finalisti regionalnog takmičenja za doprinos Zelenoj agendi

10.11.2021.
3 min
  • Predstavljene ideje odnosile su se na rešenja za budućnost poljoprivrede koja koriste softverski prikupljene podatke, biopolimerske emulzije za pakovanje sveže hrane i efikasniju proizvodnju polisaharida iz otpada pečuraka.
  • Najbolja startap ideja je rešavanje izazova loše upotrebljene platine u gorivu i dolazi iz Slovenije.
  • BASF Innovation Hub je međunarodni konkurs iz oblasti održivog razvoja na kom učestvuju startapi i inovatori iz 11 država Centralne i Južne Evrope.

Srpski startapi finalisti regionalnog takmičenja za doprinos Zelenoj agendi

Srpski startapi B-FRESH, Cropt i SOMA nanoWORKS učestvovali su na regionalnom finalu konkursa BASF Innovation Hub namenjenog inovatorima i startapima koji direktno ili indirektno doprinose stubovima Zelene agende - čistoj energiji, održivoj poljoprivredi i cirkularnoj ekonomiji.

Prvo mesto i plasman u međunarodno finale pripali su slovenačkom startapu ReCatalyst koji nudi rešenje za neadekvatno upotrebljenu platinu u katalizatorima goriva.

Oskar Marko, jedan od finalista i član tima Cropt koji se bavi upotrebom veštačke inteligencije u poljoprivredi, istakao je da je i ranije učestovao na startap takmičenjima, ali da je svaki put iskusi nešto novo: „Naše rešenje se bavi upotrebom veštačke inteligencije u poljoprivredi, a sa ciljem da poveća održivost, efikasnost i profit i da smanji rizik i uticaj pesticida na životnu sredinu. Ne postoji mnogo ovakvih rešenja i naša najveća prednost je što smo razvili jako dobre algoritme koji prate mape zemljišta, vremenske prilike, satelitske slike i još mnogo toga što sam čovek ne bi bio u mogućnosti da isprati. Bilo nam je zadovoljstvo da učestvujemo na BASF Innovation Hub takmičenju, a u budućnosti planiramo da izbacimo nekoliko proizvoda na tržište i da skaliramo svoje poslovanje.” 

Na konkursu BASF Innovation Hub učestvovalo je više od 80 startap ideja iz 11 evropskih država, a Simon Franko, direktor kompanije BASF u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji i predsednik žirija ističe da će pobednik imati priliku da nagradu iskoristi za dalji razvoj ideje, plasiranje rešenja na tržište, promociju ili na bilo koji drugi način za koji smatra da će doprineti razvoju rešenja.

„Kao predstavnici korporativnog sektora, imamo obavezu da sarađujemo sa vladama, nevladinim organizacijama i da zajedno podržavamo mlade. Oni, zbog nedostatka novca, često ne uspeju ni da predstave svoja rešenja, već ona ostaju na papiru ili u glavi pojedinca i zato nam je čast što smo imali priliku da čujemo lokalne inovatore, da sa njima podelimo svoje iskustvo i da im pružimo podrškuˮ, zaključio je Franko.

BASF Innovation Hub konkurs organizovala je hemijska kompanija i evropski lider u istraživanju i razvoju BASF. Konkurs je trajao šest meseci i organizovan je u 11 država Centralne i Južne Evrope. Pobednici lokalnih faza osvojili su po 2.500 evra, dok će najbolja ideja finalne faze (petak, 12. novembar u 12 sati) dobiti dodatnih 5.000 evra.

Kopiraj link