Vesti

Šta đaci, studenti i profesori žele u ovoj godini

17.01.2022.
2 min

I đaci i studenti i profesori žele da se vrate nastavi uživo. Kao jedan od ciljeva u godini pred nama izdvajaju afirmaciju mladih talenata i naučnika.Šta đaci, studenti i profesori žele u ovoj godini

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Usvajanjem Zakona o studentskom organizovanju studenti su dobili veća prava i više mogućnosti da zvanično učestvuju u donošenju mnogih univerzitetskih odluka.

"Trenutno su određeni fakulteti i sam Univerzitet usvajanjem i korigovanjem svojih dokumenata, statuta i pravilnika u procesu, da kažem, izjednačavanja tih dokumenata sa tim novim Zakonom i mislim da će to omogućiti studentima da se aktivnije uključe u sve ono što je vezano za univerzitet", kaže profesor Vladan Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu.

Pozvao je studente da budu kreativni i optimistički raspoloženi, da iznesu svoje ideje i predloge, a Univerzitet će, kako kaže, to znati da ceni i podrži, sve u cilju boljeg funkcionisanja akademske zajednice".  

Jedan od ciljeva je i afirmisanje mladih naučnika.

"Ono što bih svima poželeo jeste da u 2022. godini pređemo na normalno funkcionisanje, i da više završimo sa ovom nastavom na daljinu. To je neka generalna poruka i želja za čitavu akademsku zajednicu", dodaje Đokić.

Profesori kažu da godina za nama nije bila laka ni njima ni učenicima.

Deci nije bilo lako da pohađaju nastavu po kombinovanom modelu, kao što je to bilo ove i prethodne školske godine, ističe direktorka Matematičke gimnazije Mirjana Katić.

"Nadamo se da će nam 2022. doneti isti format obrazovanja kao što je bilo u decembru kada su sva deca išla u školu. Ipak je njima najlakše kada su u školi, u učionici, i što se tiče praćenja nastave i što se tiče njih kao socijalnih bića", napominje Katićeva.

Tokom prošle godine, takmičili su se na novim takmičenjima, kao što je bugarsko "Matematika bez granica". Koristili su i onlajn obrazovne programe.

"Nadamo se da ćemo ostati spremni da prihvatimo promene koje su pred nama i da se kao i prosvetni radnici i učenici prilagodimo novoj stvarnosti i da to iskoristimo da budemo još bolji, a ne da nas to ometa u razvoju", dodaje Katićeva.

Nadaju se da će, uz poštovanje svih protivepidemijskih mera, krajem januara organizovati pripreme za buduća takmičenja.

 

Izvor: RTS

Kopiraj link

Slični tekstovi

Beogradski profesori otkrili kako se najlakše sprema ispit: A priznali su i da su i oni nekad prepisivali
07.02.2017.
4 min

Beogradski profesori otkrili kako se najlakše sprema ispit: A priznali su i da su i oni nekad prepisivali

Vesti
Studentima nedostaje nastava uživo
07.03.2022.
4 min

Studentima nedostaje nastava uživo

Vesti
Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP
19.04.2024.
3 min

Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP

Vesti