Vesti

Šta imaju zajedničko - kvantno računarstvo, podsticaj funkcionalnog znanja, psihologija, komunikacija i preduzetništvo?

17.10.2022.
3 min

Više od 150 nastavnika iz 110 srednjih škola iz 64 opštine u Srbiji, kao i 10 nastavnika iz Makedonije koji sprovode programe preduzetničkog obrazovanja, imalo je mogućnost da tokom tri dana Nacionalne konferencije nastavnika srednjih škola, osveži i unapredi svoja znanja i veštine, razmeni iskustva sa kolegama i uživa u različitim predavanjima iz različitih oblasti, kako bi što kvalitetnije radili sa svojim đacima.

Održana nastavnička konferencija: Šta imaju zajedničko - kvantno računarstvo, podsticaj funkcionalnog znanja, psihologija, komunikacija i preduzetništvo?

Foto: Milan Mitrović

Nacionalna konferencija nastavnika srednjih škola koji sprovode programe preduzetničkog obrazovanja održana je četrnaestu godinu za redom u Vrnjačkoj Banji. od 9. do 11. Oktobra.

Ovaj nastavnički skup otvorila je Bojana Marinković, rukovodilac Školske uprave Kraljevo, a među predavačima bili su autor NTC programa dr Ranko Rajović, komunikološkinja prof. dr Tamara Vlastelica, psihoterapeut Zoran Ilić, naučni komunikator Milan Popović, suosnivač kompanije Nordeus i Nordeus fondacije Milan Jovović, tehnički direktor kompanije Roblox Nemanja Petrović, kao i gost iznenađenja – Vanja Bulić.

Poseban panel bio je posvećen Mejkers Labovima, prostorima posebno osmišljenim za multidisciplinarni rad učenika i nastavnika, koje će novoosnovana Grupa za obrazovanje otvarati širom Srbije u narednih godinu dana. Grupu za obrazovanje inicirala je Nordeus fondacija sa Centrom za promociju nauke, Dostignućima mladih u Srbiji i Inicijativom Digitalna Srbija kako bi udruženo podržali obrazovanje u Srbiji.

Ulaganje u nastavnike se itekako isplati, jer kao što su nam pokazala izazovna vremena sa kojima smo se suočili, obrazovni sistem i nastavnici podnose veliki teret društvenih kriza. Nama je zato i dalje u fokusu ulaganje u znanja i veštine nastavnika, a onda će oni to najbolje preneti i učenicima”, izjavio je Darko Radičanin, izvršni direktor organizacije Dostignuća mladih u Srbiji.

Nastavnici koji su prisustvovali konferenciji preko cele godine imaju vanškolski angažman sprovodeći programe preduzetničkog obrazovanja bez ikakve naknade, a iza njih su generacije stasalih preduzimljivih mladih ljudi spremnih za suočavanje sa budućnošću. Suočavajući se sa činjenicom da zahtevi društva i globalnog tržišta svakodnevno rastu, nastavnici moraju da priušte učenicima praktične aktivnosti pomoću kojih će oni razumeti kako da učestvuju u svim segmentima savremenog života, povećaju svoje mogućnosti pri zapošljavanju i unaprede svoj preduzetnički duh. Ovakav vid podrške bi trebalo pre svega da bude pružen kroz obrazovanje, zato je potrebno osnaživati nastavnike i ulagati u njihovo usavršavanje.

Događaj realizuje organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, a finansira Evropska unija, Američka agencije za međunarodni razvoj i NCR Fondacija. Konferenciju su podržali i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Nordeus Fondacija.

“Naša velika šansa je uspeh u ekonomiji znanja u kojoj pojedinac donosi veliku vrednost za sebe i društvo kome pripada. Nordeus je iznikao iz našeg obrazovanja, a gradi globalni uspeh zahvaljujući brojnim lekcijama koje smo naučili i van škole. Fondaciju smo osnovali kako bismo naše znanje vratili u obrazovni sistem i zajedno sa nastavnicima, novim generacijama dali šanse koje mi nismo imali”, izjavio je Milan Jovović, suosnivač Nordeusa i Nordeus fondacije.

Organizacija Dostignuća mladih u Srbiji već 17 godina sprovodi obrazovne programe iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti u više od 300 škola širom Srbije i jedna je od 120 nacionalnih organizacija u okviru globalne mreže Junior Achievement Worldwide koja postoji od 1919. godine. Kroz obrazovne programe ove mreže godišnje prođe više od 10 miliona učenika, od čega 17 000 u Srbiji.

Kopiraj link