Vesti

Šta je to novi SULUJ i kako zamišljamo umetnost budućnosti

21.12.2023.
3 min

Opstanak umetnosti u budućnosti nije pitanje koje nas plaši. Ono što nas zanima je kako će umetnost budućnosti izgledati, šta na nju utiče; šta je danas na margini i možda većini suviše čudno, a postaće mejnstrim; da li će nestati osobeni umetničkih izrazi pod uticajem razvoja novih tehnologija; kako mladi umetnici koriste različite medije, šta će opstati iz starog sveta umetnosti? Da bismo razumeli i predvideli ono što nas čeka, neophodno je da dobro upoznamo savremeno umetničko stvaralaštvo, koje SULUJ u svojoj novoj kampanji akcentuje organizujući izložbu pod nazivom ULTRACONTEMPORARY. Koji su to ultrasavremeni trendovi u umetnosti u Srbiji, biće prikazano u sklopu novogodišnjeg programa novog izdanja renomiranog Saveznog udruženja likovnih umentika Jugoslavije - SULUJ-a.

Šta je to novi SULUJ i kako zamišljamo umetnost budućnosti

Savez udruženja likovnih umetnika Jugoslavije je savez strukovnih udruženja likovnih umetnika, koji od 1946. godine deluje u polju afirmacije domaćeg likovnog stvaralaštva. Galerija SULUJ, osnovana početkom devedesetih godina u kancelarijskim prostorima udruženja koje je raspadom Jugoslavije nestalo, nalazi se na drugom spratu palate ANKER na Terazijama. Programski koncept galerije je negovanje i prezentacija savremene likovne – vizuelne umetnosti. Galerija promoviše autore iz oblasti likovnog ali delom i primenjenog stvaralaštva,  predstavljajući solo poetike – uglavnom mlađih stvaralaca, ali i autorske koncepte istoričara umetnosti i  grupne izložbe. Tokom 25 godina postojanja Galerija SULUJ realizovala je oko 500 različitih umetničkih manifestacija lokalnog, regionalnog i međunarodnog karaktera, kao i stručnih tribina, prezentacija knjiga i drugih umetničkih programa. Ideja da se sašije novo ruho SULUJ-a i renovira prostor pomenute galerije došla je od strane mladih umetnika I kustosa koji su preponzali afirmativni i umetnički značaj ovog uduruženja, te predstavili brojne planove u kontekstu rebrendiranja ove institucije. U budućnosti, SULUJ bi mogao biti glavni organizator Bijenala mladih, kao i prostor koji bi najmlađim umetnicima obezbeđivao uslove za svoje stvaralaštvo.

Povodom inicijative za prikupljanje sredstava koja bi se uložila u renoviranje galerije SULUJ na Terazijama, osmišljen je bogat program koji čine ULTRACONTEMPORARY prodajna izložba i nešto drugačija novogodišnja žurka.

ULTRACONTEMPORARY prodajna izložba biće otvorena od 29. do 31. decembra koju je kurirala Nina Mihaljinac, umetnica, kustoskinja I rukovodilac UNESCO katedre za kulturnu politiku i menadžment na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, zajedno sa Tanetom Laketićem, učesnikom Bijenala mladih. U skladu sa novom vizijom SULUJ-a umetnici koji će se predstaviti na ovoj izložbi mahom su mladi i neafirmisani, uz čija imena stoje i neki od najpoznatijih (alternativnih) stvaraoca i onih koji će se ovom prilikom vratiti na velika vrata aktuelne umetničke scene: Marija Vauda, Mladen Janković, Dunja Čorlomanović, Darko Vukić, Teodora Nešković, Tatjana Vukelić, Teodora Danilović, Ana Aleksić, Aleksandar Denić, Filip Bojović, Aleksandar Rakezić, Nikola Jovanović, Nikolija Stanojević, Pavle Jovović, Dušan Rajić, Aleksandar Smederevac, Milica Lavadinović, Isidora Stojanović, Isidora Žarković, Miroslav Ilić, Maja Žuža, Aleksa Vitorović. Izložbu organizuju studentkinje Katedre za menadžment i produkciju Fakulteta dramskih umetnosti Anđela Tadić, Ana Konstantinović i Ana Matić.

Žurka kojoj smo sa razlogom dali epitet “nešto drugačija” biće uzbudljiva stanica u novogodišnoj noći za sve ne koji žele da dožive sjajan provod u salonskim prostorijama SULUJ galerije, uz mogućnost kolektivnog stvaranja i ostavljanja umetničkog pečata sadašnjosti na zidovima institucije koju čeka neka sasvim nova budućnost. Sve one koji dođu zabavljaće Grigor Rosenheutze (22-23h), super zabavni umetničko-kustoski trio Jovane Vasić, Mie Ćuk i Maje Žuže (23-00:30h) I Ana Radonja – čuvena po svojim hipnotički-mračnim elektro ritmovima. Za svetlosno-vizuelni ugođaj biće zadužen umetnik Citamrak Auf iz Malezije.

Vrata SULUJ galerije biće otvorena od 22h. Ponesite svoje piće i simboličnom donacijom platite ulaz. Vidimo se!

Kopiraj link