Vesti

Startap profesora sa Fakulteta tehničkih nauka među najboljima na takmičenju u Italiji

01.02.2021.
4 min

Tim naučnika sa Fakulteta tehničkih nauka sa jednim od svojih startap projekata plasirao se među devet najboljih na takmičenju u Italiji.

 
Startap profesora sa FTN-a
Foto: Pixabay

U konkurenciji od 100 startapova iz 14 različitih zemalja, projekat "Reenact", koji su osmislili profesori sa FTN-a, ušao je u finale takmičenja. Reč je o inovativnoj tehnologiji koja omogućava mašinama da interpretiraju glumačke sposobnosti ljudi.

Tim je sačinjen od profesora sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i jednog studenta doktorskih studija, a po potrebi se u čitavu priču uključuju i spoljni saradnici.

Jedan od tvoraca projekta profesor na Fakultetu tehničkih nauka Dubravko Ćulibrk kaže da je ova tehnologija veoma složena, ali da sva naučna dostignuća mnogo pomažu u realizovanju same ideje.

"Reenact je ideja u kojoj smo se udružili sa jednom našom doktorantkinjom koja je sada u Trentu u Italiji i to su naši sistemi ponašanja za ljude, gde oni mogu da odglume nešto i da im program jednostavno automatski pošalje rezultat koliko su to dobro uradili. Sigurno da to nije lako uraditi, ali nove tehnologije nam pomažu da u tome i uspemo. Ta tehnologija vrlo je slična dipfejku", navodi profesor za naš portal.

Ćulibrk dodaje i da je projekat njihov, finansiran isključivo iz sredstava samih članova tima, dodajući da su potrebna ozbiljnija ulaganja kako bi dostigao svoj puni potencijal.

"Mi smo na takmičenju u Italiji došli do finala. Nismo prošli dalje, ali smo tom prilikom ostvarili mnogo kontakata i pričamo sa investitorima. Osnivači smo svi sa FTN-a, no, to je naša privatna priča i mi investiramo svoje novce u čitav projekat, nezavisno od fakulteta. Trenutno u projektu figuriram kao direktor, ali to je samo za sada. Moja specijalnost je veštačka inteligencija tako da čekamo neko ozbiljnije ulaganje i tražimo saradnike kako bih se onda i ja u potpunosti posvetio razvoju tehnologije", dodaje naš sagovornik.

Ovaj tim pokrenuo je i projekat "Cinteraction". Reč je o aplikaciji koja pomaže predavačima da vide kolika je pažnja samih studenata tokom onlajn predavanja.

 

"Korona doba" izmenilo je mnogo toga i prebacilo obrazovanje na onlajn platforme, što delu nastavnika predstavlja problem jer ne mogu da isprate u kojoj meri ih učenici prate. Tako su naučnici iz Novog Sada došli na ideju da kreiraju aplikaciju koja će registrovati sve ono što bi predavač inače primetio u normalnim uslovima predavanja pred auditorijumom. Ideje ovih istraživača su da pomoću veštačke inteligencije i nauke pokušaju da reše probleme sa kojima se društvo danas suočava, te i da im svojim patentima olakšaju život na bilo koji način. 

"Odlučili smo da napravimo naprednu tehnologiju koja zaista može da izmeni način funkcionisanja društva u nekom domenu. Od kad smo pokrenuli "Cinteraction", fokus nam je na analiziranju ponašanja ljudi. Kako je krenulo sve sa kovidom, veb platforme i veb konferencije postale su sve zastupljenije, pa pokušavamo da primenimo neke metode mašinskog učenja i veštačke inteligencije.

 

Nama kao profesorima u cilju je da pomognemo ljudima da ta interakcija bolje funkcioniše. Kao nekome ko svakodnevno održava predavanja, jasno nam je koja su ograničenja kada držimo nastavu preko onlajn platformi, teško je držati pažnju studenata. Pokušavamo da napravimo alate koji bi nam pomogli, u smislu da aplikacija sa veb kamera za nas prati šta to studenti rade i da nam ukaže na to koliko studenti prate - da li su se zaglavili sa nekim zadatkom ili ne", zaključuje Ćulibrk.

 

 

Izvor: 021

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

FTN Challenge
20.03.2017.
3 min

FTN Challenge

Vesti
Srpski startapi među pet najboljih u regionu
24.11.2023.
2 min

Srpski startapi među pet najboljih u regionu

Vesti
Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP
19.04.2024.
3 min

Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP

Vesti