Vesti

Startuj Infostud i OSSI istraživanje: Mladi bi se vratili u Srbiju, ali očekuju platu od bar 166.000 dinara i vladavinu prava

06.03.2024.
2 min

Sajt Startuj Infostud i Organizacija srpskih studenata u inostranstvu (OSSI) uz podršku Ministarstva turizma i omladine Republike Srbije sproveli su istraživanje o stavovima studenata koji trenutno pohađaju školovanje van granica zemlje, a u anketi je učestvovalo preko 1.100 ispitanika. Istraživanje je pokazalo da 81% njih želi da se vrati u svoju zemlju, dok su očekivane plate iznad 166.000 dinara.

Startuj Infostud i OSSI istraživanje

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Studenti žele da se vrate u Srbiju iz porodičnih razloga

Kada govorimo o vrsti studija koje pohađaju naši studenti u inostranstvu, čak 57% njih upisano je na osnovne studije, dok je 27% ispitanika je na masteru, a 16% na doktorskim i specijalističkim studijama.

Ono što je interesantno je da većina učesnika istraživanja, tačnije 81%, ima nameru da se vrati u Srbiju nakon završetka studija u inostranstvu. Ovaj podatak ukazuje na snažan emotivni i porodični faktor koji igra ulogu u njihovoj odluci o povratku. Čak 70% ispitanika ističe porodične razloge kao ključni motiv za povratak, dok 23% naglašava da je jedan od faktora koji utiče na odluku o povratku jeste zapošljavanje u svojoj zemlji. Ostalih 7% ispitanika, navodi razne faktore poput obrazovanja, patriotizma, tradicije itd.

Faktori koji najviše utiču na odluku o povratku su vladavina prava i institucije, ocenjeni prosečnom ocenom od strane ispitanika kao najbitniji sa 4.68. Na drugom mestu su, visina plate i ekonomski uslovi slede sa prosečnom ocenom 3.48.

Više od polovine studenata koji planiraju da se vrate kažu da će to biti na početku karijere, između 25. i 35. godina života. Pored toga 11%, planira svoj povratak odmah nakon studija.

Minimalna plata za koju žele da rade je 166.000 dinara

Kada je reč o minimalnoj plati koja bi bila prihvatljiva za rad u Srbiji, tri petine studenata bi radilo za do dve prosečne plate (do 166.000 din), dok svaki peti ispitanik ne bi prihvatilo platu manju od tri prosečne zarade (do 249.000 din). Interesantno je napomenuti da 16% studenata očekuje platu iznad tri prosečne zarade (preko 250.000 din), dok bi 6% radilo za prosečnu platu (83.000 din).

Podsetimo, najtraženija zanimanja u protekloj godini na sajtu Startuj Infostud bila su: Trgovina i prodaja, IT, mašinstvo, administracija i magacin.

Kopiraj link