Vesti

Startuj Infostud na UNICEF panelu na KBF: Mladima najbitniji balans između posla i privatnog života

07.03.2024.
4 min

Poslednjeg dana Kopaonik biznis foruma održan je UNICEF-ov panelMladi pozivaju na akcije”, na kome su mladi pozvali donosioce odluka – predstavnike biznis zajednice i državnih institucija - da ih uključe u pitanja koja se tiču njihove dobrobiti.

Startuj Infostud na UNICEF panelu na KBF

Učesnici panela bili su Petra Kanurić, ispred Infostuda i njegove platforme Startuj Infostud, prof. Milica Pejović Milovančević, direktorka Instituta za mentalno zdravlje, Jovan Purar iz MK Groupe, kao i članovi UNICEF-ovog omladinskog odbora Milica Babić, Jelena Peruničić i Bogdan Dimić, dok je panel moderirala Vesna Savić Đukić iz UNICEF-a.

U uvodnom delu panela Savić Đukić je istakla da mladi danas žive u vrlo izazovnim vremenima.

- Ostavili smo im brojne krize, ratove koje nisu napravili, klimatske promene, urušene sisteme zdravstva i obrazovanja, izazove vezane za veštine 21. veka, nezaposlenost, porast siromaštva.

Ona je rekla da perspektive za mlade zavise od okruženja u kojem žive, odnosa koje sklapaju, iskustva i podrške koju dobijaju, od usluga koje su im dostupne, društvenih normi u njihovim zajednicama, kao i u kojoj meri mogu da utiču na odluke koje se tiču njih.

Obrazlažući šta je mladima bitno u poslovnom okruženju, eksluzivno za potrebe panela, Petra Kanurić (na slici ispod) je ispred platforme Startuj Infostud predstavila rezultate za Srbiju u okviru najvećeg globalnog istraživanja na temu zapošljavanja i očekivanja od poslodavaca. Ovo istraživanje pod nazivom „The Future of Recruitment“ sprovodi The Network, globalna mreža najposećenijih sajtova za zapošljavanja čiji je član i Infostud, a sve u saradnji sa Boston Consulting Group.

Startuj Infostud na UNICEF panelu na KBF

Na pitanje šta im je najvažnije u vezi sa poslom, mladi su istakli da je na prvom mestu ravnoteža između posla i privatnog života, zatim mogućnost učenja, a potom i sigurnost posla i finansijska nadoknada.

- Ono što karakteriše današnje mlade je upravo ta potreba da imaju balans između poslovnog i privatnog života. Mladi shvataju da posao nije jedina i najvažnija stvar, žele da se unapređuju profesionalno, ali žele da rade na sebi i van okvira posla, važni su im i drugi aspekti života poput porodice i prijatelja i nekako očekuju od kompanije da to razumeju i poštuju - naglasila je Petra Kanurić. Ona je dodala i da mladi smatraju da je prošlo vreme prekovremenog rada i da kompanije moraju da stvore atmosferu u kojoj se ova ravnoteža između posla i privatnog života poštuje.

Petra Kanurić je pojasnila na šta nove generacije misle kada kažu da im je mogućnost učenja bitna:

- Mladi će doći na ulazne pozicije i spremni su da se prihvate takvog posla, ali očekuju da se to menja i da kroz mentorstvo, obuke i podršku napreduju kroz sistem - rekla je ona.

Isto tako, dodale je Petra, istraživanje je pokazalo da mladi bez radnog iskustva, takođe vide kompanije kao mesto gde bi mogli da imaju priliku da uče kroz prakse ili stipendije. A upravo nedostatak radnog iskustva je identifikovan kao najveći problem za zapošljavanje.

- Oni veruju da kompanije mogu da se otvore još više za mlade – podvukla je Petra i dodala:

- To se odnosi i na zarade mladih, njihova poruka je da kompanije, ukoliko žele da se predstave kao poželjan poslodavac, neophodno je da usvoje ova razmišljanja i primene ih u svojim kompanijama.

Petra je napomenula i da ova aktivna i tehnološki napredna generacija postaje ključni pokretač promena na tržištu rada i podstiče kompanije da se adekvatno prilagode kako bi bile efikasne u pristupu mladima i osigurale dugoročnu povezanost sa njima.

Kao zaključak panela naglašeno je da je važno da mladi dobiju priliku da se njihov glas čuje - da mogu da iznesu svoja mišljenje, potrebe i strahove. Posebno ohrabruje stav koji su izneli članovi UNICEF-ovog omladinskog odbora, a to je spremnost i odlučnost mladih da se angažuju zajedno sa svojim vršnjacima, donosiocima odluka i biznis zajednicom kako bi zajedno ostvarili pozitivne promene za decu i mlade u Srbiji.

Kopiraj link