Vesti

Stipendije i nagrade za mlade talente

30.12.2021.
4 min

Studentske stipendije i nagrade Komisije „Sveta Petka“ ove godine je dobilo šestoro studenata sa fakulteta Univerziteta u Nišu i 10 osnovaca i srednjoškolaca koji su postigli izuzetne rezultate na studijama ili u školama osvajajući nagrade na mnogobrojnim takmičenjima.

Stipendije i nagrade za mlade talente

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

U ime Gradske opštine Medijana i Komisije „Sveta Petka“ nagrade su im na svečanosti uručili predsednik GO Medijana Nabojša Kocić i predsednik Komisije profesor dr Žarko Ranković. Predsednik opštine Medijana Nebojša Kocić je posebno istakao da ove nagrade i stipendije predstavljaju nastavak brige o učenicima i studentima u sklopu pronatalnte politike Komisije „Sveta Petka“.

„Ove godine se prijavio manji broj studenata, odnosno šest studenata dobilo je stipendiju od 11.500 dinara. To iznosi 138.000 dinara na godišnjem nivou. Ono što bih naglasio je da su naše stipendije veće od republičkih i bez ikakvih obaveza vraćanja. Nagradili smo i deset  učenika osnovnih i srednjih škola sa po 20.000 dinara. Nastavljamo da brinemo o mladim ljudima  koji su se opredelili za studije poručujem  da ostanu  ovde jer će nam trebati kvalitetni kadrovi za dalji razvoj naše zemlje “, kazao je Kocić.

Prema rečima predsednika komisije „Sveta Petka“, profesora dr Žarka Rankovića ove godine se prijavilo znatno manje studenata nego ranijih godina nikad manje studenata se niie prijavilo nego ove godine, a navodi da razlog leži u činjenici da je jedan deo fakulteta obavljao nastavu online

„Studenti nisu posećivali predavanja, tako da smo svega imali jedanaest studenata, a njih šestoro je dobilo nagradu. Interesantno je da smo imali tri studenata sa istog fakulteta sa prosečnom ocenom deset. Studenti su sa Mašinskog fakulteta. Što se tiče učenika, prijavio se veći broj njih. Prijavilo se sedam učenika srednjih i tri učenika osnovnih škola koji su postigli zapažene rezulatate na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Gradska opština Medijana u zarištu svih interesovanja stavlja brigu za mlade i na svaki način želimo da promovišemo nauku i bavljenje sportom kako bi sledeće godine pokušali da proširimo našu delatnost“, rekao je profesor dr Žarko Ranković.

Ranković je dodao da pored učenika mogu biti nagrađeni mladi sportisti ili oni koji postignu zapažene rezultate u oblasti nauke, kulture, umetnosti i sporta.

“Pokušaćemo sledeće godine da proširimo našu delatnost tako da pored učenika mogu biti nagrađeni i mladi sportisti ili naši mladi sugrađeni koji postignu izuzetne rezultate iz oblasti nauke, kulture ili sporta”, kazao je Ranković.

Milena Petrović je studentkinja Medicinskog fakulteta u Nišu.

„Nakon završene prve godine prijavila sam se za stipendiju „Sveta Petka“ koju sam dobila s obzirom na to da sam prvu godinu završila sa odličnim uspehom. Zahvalana sam s obzirom da je nas svega šestoro dobilo, a ovo priznanje mi govori da je moj rad isplativ i daje podstrek da moj rad bude odličan kao i do sada“, kaže Milena Petrović.

Aleksandar Pavlovski je student Elektronskog fakulteta u Nišu.

“Drago mi je da radim ono što volim i da neko to primećuje. Za mene je ova nagrada dodatna motivacija da nastavim sa radom i postižem što bolje rezultate”, kazao je Aleksandar. Istog su mišljenja i Luka Marinović, student Mašinskog Fakulteta kao i Matija Đorđević sa Pravnog fakuleta u Nišu.

“Ovo je nagrada za trud do sada ali i motivacija da nastavimo na isti način i dalje. Drago mi je i da opština Medijana prepoznala naš trud i rad”, kazao je Matija.

 

Izvor: Jugpress

Kopiraj link