Vesti

Stipendiju Fonda za mlade talente dobija 1.490 studenata

27.05.2021.
2 min

U Beogradu je održana 100. sednica Fonda za mlade talente na kojoj je usvojena lista 1.490 dobitnika stipendije po Konkursu za stipendiranje do 1.000 studenata završne godine osnovnih akademskih studija i do 500 studenata završne godine master akademskih studija sa visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija za školsku 2020/21. godinu.

Stipendiju Fonda za mlade talente dobija 1.490 studenata

Foto: Pixabay

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić istakao je da je za vreme mandata aktuelne vlade povećan iznos stipendije sa 25.000 na 30.000 dinara za mesečni iznos davanja svakom studentu, te da je povećan i broj studenata koji dobijaju stipendije Fonda za mlade talente.

"Usvojena je konačna odluka za stipendiranje 1.490 studenata. Žao mi je što nismo mogli da nađemo kriterijume za svih 1.500, ali ovo je snažna poruka svim mladima da smo tu da podržimo vaše znanje, trud, odricanje i želju da budete prepoznati od akademske zajednice ili društva da ste jedinstveni, nadareni i da ste tu sa razlogom", rekao je Udovičić.

Istakao da funkcionisanje Fonda za mlade talente za cilj ima da pokaže da su pojedinci koji su nadareni upravo primer svima nama, pokretačka sadašnjost i pogled u veoma snažnu budućnost.

"Želja nam je da pošaljemo i snažnu poruku roditeljima koji su uvek tu za svoju decu da je država tu da podrži njihov rad i zalaganje i da zajednički težimo da naše društvo bude kvalitetnije i bolje", dodao je Udovičić na čiju je inicijativu i ove godine stipendiju dobilo 90 studenata više nego prošle godine.

Udovičić je rekao da je namera da se od dodele stipendija napravi svečanost koja će trajati više dana i koja će veoma da znači mladima.

"Da napravimo brend kojim svim zajedno treba da se ponosimo, da Srbija bude ponosni domaćin najboljim studentima cele Srbije, ali i našim studentima koji studiraju u inostranstvu", dodao je Udovičić.

Na 100. sednici Fonda za mlade talente usvojena je i odluka o raspisivanju Konkursa za dodelu nagrada učenicima srednjih škola za postignute uspehe na priznatim takmičenjima u zemlji i inostranstvu u toku kalendarske 2020. godine.

 

Izvor: RTV

Kopiraj link