Vesti

Stiže jubilarno deseto izdanje festivala „Dobro došli na Naselje”

30.06.2023.
2 min

Festival „Dobro došli na Naselje” održaće se desetu godinu zaredom u organizaciji Novog kulturnog naselja (NKN). Jubilarno izdanje festivala desiće se tokom 1. i 2. jula na Novom naselju.

Stiže jubilarno deseto izdanje festivala „Dobro došli na Naselje”

Tokom dva dana, Novosađani će na nekoliko lokacija između ulica Braće Dronjak 15 i Bate Brkića 24, sa dvorišne strane, imati priliku da pogledaju nekoliko izložbi, učestvuju u mnogobrojnim radionicama, akciji uređivanja javnog prostora, sađenju biljaka, ali i da uživaju u večernjem programu!

Javni prostori biće pretvoreni u scene za različite umetničke sadržaje. 

Umetnički radovi, delo su mladih umetnika iz regiona, koji su nastali izmeštanjem umetnosti iz ateljea u zajednički, svakodnevni prostor zajednice Novog naselja, što je od prvog izdanja festivala 2014. godine i njegov primarni cilj i smisao. 

U sklopu festivala svoje umetničke radove, između ostralih, izlagaće Klaudiu Kobilanski, umetnik iz Rumunije, ali i Tamara Kostreševič i Helena Soldat, umetnice iz Novog Sada. Oni tokom juna meseca zajedno sa komšijama Novog naselja radili na koncipiranju i stvaranju umetničkih radova koji će premijerno prikazati i oni su nastali u sklopu evropskog projekta „Magic Carpets”.

Celokupan program i satnica festivala biće objavljeni na profilima udruženja Novo kulturno naselje na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram.

Ovim festivalom Novo kulturno naselje trudi se da kreira nova mesta, aktivira građane i javni prostor, gde kulturno-umetnički programi izlaze iz institucija. Ovim naizgled običnim prostorima daje se nova vrednost i ispituju se njihovi potencijali za izvedbu programa. Značaj festivala ogleda se u podsticaju kvalitetnijeg društvenog i kulturnog života, prvenstveno građana Novog naselja, a onda i celog grada kroz decentralizaciju kulturnih aktivnosti. Upravo ovim događajem, Novo kulturno naselje je i započelo svoju inicijativu za osnivanje kulturnog centra na Novom naselju, 2014. godine.

Ovogodišnje izdanje festivala podržala je Gradska uprava za kulturu grada Novog Sada, Omladinski savez udruženja Novi Sad omladinska prestonica Evrope - OPENS, Platforma Magic Carpets, Stambena zajednica Braće Dronjak 15,  kao i brojni, dugogodišnji prijatelji festivala.

Kopiraj link