Vesti

Stiže osmo izdanje festivala „Dobro došli na Naselje”!

09.12.2021.
3 min

Festival „Dobro došli na Naselje” za svoje osmo izdanje doneće mnoštvo novina, počevši od samog formata i trajanja festivala. Tokom meseca decembra, u organizaciji Novog kulturnog naselja (NKN), Novosađani će na nekoliko lokacija između ulica Braće Dronjak 15 i Bate Brkića 24, sa dvorišne strane, imati priliku da pogledaju nekoliko izložbi, umetničkih instalacija, performansa, ali i prisustvuju promocijama knjiga i drugim sadržajima.

Stiže osmo izdanje festivala „Dobro došli na Naselje”!

Ovogodišnje izdanje festivala biće prilagođeno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, gde će se javni prostori, kao što su park „Među brezama” i novootvorena „Galerija” aktivirati kroz različite umetničke i edukativne sadržaje. Njih će kreirati mladi umetnici iz Novog Sada i okoline, izmešteni iz ateljea u zajednički, svakodnevni prostor zajednice Novog naselja, što je od prvog izdanja festivala 2014. godine i njegov primarni cilj i smisao. 

Festivalski program, predstaviće i svojevrsne biografije platformi koje Novo kulturno naselje razvija u godinama iza nas, a to su umetnički programi „Art Kvart - Start!” i „MagiC Carpets”. Posetioci će tako imati prilike da u Galeriji sa dvorišne strane Braće Dronjak 15 pogledaju izložbu video, vajarskih i foto radova nastalih tokom 7 godina programa “Art Kvart - Start!”, u kom je učestvovalo više od 350 omladinaca iz Novog Sada. Na istoj lokaciji umetnici moći da se informišu o platformi „MagiC Carpets” kroz koju je Novo kulturno naselje ove godine ugostilo češkog umetnika Viktora Vejvodu i saznaju kako da uđu u izbor za rezidencijalne programe narednih godina. 

Park „Među brezama”, nastao takođe u inicijativi NKN-a i građana ovog dela grada, nastaviće prošlogodišnje tradicije, i ponuditi svoj prostor mladim novosadskim umetnicima. Na ovom mestu će građani moći da se još jednom sretnu sa savremenim i novim umetničkim praksama, lend art i sajtspecifik, svetlosnim i zvučnim instalacijama i performansima.

Pored toga, program festivala činiće i promocije različitih knjiga i publikacija, muzički programi i mnoga druga iznenađenja, a kompletan program i satnicu možete očekivati u narednim nedeljama na stranicama Novog kulturnog naselja. Ulaz na sve programe je, kao i prethodnih godina, slobodan.

Festivalom “Dobro došli na Naselje” se kreiraju nova mesta, aktiviraju građani i javni protori, gde kulturno-umetnički programi izlaze iz institucija, dolaze građanima „pod prozor” i osnivaju disperzivni Kulturni centar. Njegov značaj ogleda se u podsticaju kvalitetnijeg društvenog i kulturnog života, prvenstveno građana Novog naselja, a onda i celog grada kroz decentralizaciju kulturnih aktivnosti.

Upravo ovim događajem, Novo kulturno naselje je i započelo svoju inicijativu za osnivanje kulturnog centra na Novom naselju, 2014. godine.

Udruženje je u sklopu inicijative za osnivanje Kulturnog centra na Novom naselju, od 2014. do danas uspešno realizovalo 18 festivala, preko 1200 edukativnih i umetničkih radionica i događaja, volonterskih i humanitarnih akcija, nekolicinu međunarodnih projekata, akcija ozelenjavanja i čišćenja i brojne druge aktivnosti.

Ovogodišnje izdanje festivala podržala je Gradska uprava za kulturu grada Novog Sada, Omladinski savez udruženja Novi Sad omladinska prestonica Evrope - OPENS, Stambena zajednica Braće Dronjak 15 kao i brojni, dugogodišnji prijatelji festivala.

Za sva ostala pitanja, možete se obratiti na adresu novokulturnonaselje@gmail.com.

Kopiraj link

Slični tekstovi

U nedelju veliko „finale” festivala „Dobro došli na Naselje”!
23.12.2021.
4 min

U nedelju veliko „finale” festivala „Dobro došli na Naselje”!

Vesti
Otvorena izložba „Retrospektiva Art Kvart - Start! 2014 - 2020.” u sklopu festivala „Dobro došli na Naselje 8”
16.12.2021.
4 min

Otvorena izložba „Retrospektiva Art Kvart - Start! 2014 - 2020.” u sklopu festivala „Dobro došli na Naselje 8”

Vesti
Milica i Darko prošli studentsku praksu u NIS-u, a potom dobili i posao u toj kompaniji
25.04.2024.
9 min

Milica i Darko prošli studentsku praksu u NIS-u, a potom dobili i posao u toj kompaniji

Vesti