Vesti

Student Miloš Aleksandrić iz Kruševca uspešno uči dva fakulteta i vodi mikropreduzeće

16.11.2021.
3 min

Sve je počelo samo kao školska ideja kada je maturant Hemijsko-tehnološke škole u Kruševcu, talentovani Miloš Aleksandrić odlučio da pokrene malu proizvodnju domaće, ručno izrađene kozmetike.

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

U tada skromnoj hemijsko-sapunskoj laboratoriji pod imenom "Melisa" počeo je 2015. da izrađuje sapune, kreme, losione, parfeme, čajeve, mirisne jastučiće i sveće u okviru programa aromaterapije.

Danas je Miloš student dva fakulteta, gde izučava lekovito bilje, na Poljoprivrednom fakultetu u Kruševcu i na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu, a "Melisa" je u međuvremenu postala Udruženje, sa registrovanim mikropreduzećem, gde Miloš sa svojim kolegama neprestano usavršava rad, kontrolisan od sadnje do finalnog proizvoda.

Sada imamo zaokruženu prozvodnju, na posebnim parcelama, samo je biljka melisa na nekih četrdesetak ari, a uzgajamo i lavandu, smilje, ruzmarin, nanu - priča, za "Novosti", uspešan student-preduzetnik Miloš Aleksandrić.

Upravo je ideja bila da dobijemo kompletan finalni proizvod, a to možemo ukoliko smo potpuno upućeni u način gajenja, sve korisne lekovite komponente, geografski položaj, vazduh, nadmorsku visinu na kojoj biljka raste, kvalitet zemljišta.

Sa osavremenjivanjem proizvodnje radi se i na polugotovim i gotovim proizvodima, ali i dekoracijama koje su prilagođene godišnjim dobima. I letnji i jesenji aranžmani sapuna i lekovitih proizvoda vrlo su traženi. Dani kad je od džeparca izdvajao za kupovinu eteričnih ulja, minerala, ambalažu i zasade odavno je iza ovog zaljubljenika u prirodu.

Rado se priseća i prvih eksperimenata koje je radio još kao učenik, kao i prvih kozmetičkih proizvoda, uspešno primenjivanih na svom licu.

Misija "Melise" nije samo da pomaže u lečenju ljudi, već i da upozna, pre svega mlade, sa prirodnom kozmetikom, lekovitim biljkama Rasinskog okruga, njihovom pravilnom upotrebom i očuvanjem životne sredine - kaže Miloš.

Mladi jesu zainteresovani za ovu temu, jer je prirodno lečenje sve popularnije poslednjih godina. Cilj je da spojimo tradiciju i savremenu kozmetiku.

"Melisa" je i kao udruženje građana dobilo podršku Kancelarije sa mlade Odeljenja za društvene delatnosti Kruševca putem Lokalnog akcionog plana. U Klubu Kancelarije nedavno su počele i atraktivne radionice, gde se mladi uče praktičnoj izradi prirodnih sapuna, parfema i krema, ali i raspoznavanju bilja i značaju aromaterapije.

Poštovanje prirode vidi se i kroz pakovanje svih Miloševih proizvoda, od sapuna, preko mirišljavih jastučića. Sva ambalaža je ekološkog porekla, pa se može i reciklirati. Epidemija virusa korona omela je "Melisu" da proširi distribuciju proizvoda. Trenutno se prirodna kozmetika, kao i drugi lekoviti proizvodi mogu poručiti putem društvenih mreža, pre svega "Instagrama", na sajmovima, izložbama zanata, a poseban kutak za prezentaciju omogućila im je i Specijalna bolnica Ribarska Banja kod Kruševca.

 

Izvor: Novosti.rs

Kopiraj link