Vesti

Studenti Case Study Club-a FON-a šampioni sveta na LSE Global Circular Challenge-u 2021

15.09.2021.
3 min

Studenti Case Study Club-a FON-a: Zorana Dulović, Sergej Stanišić, Dragan Stojanović, Tamara Đorđević i Mina Petrović pod mentrostvom prof. dr Vesne Damnjanović, prof. dr Nataše Petrović i Stefana Conića osvojili su prvo mesto na svetskom takmičenju u rešavanju studije slučaja u oblasti cirkularne ekonomije za tekstilnu idustriju: Global Circular Challenge 2021 jednoglasnom odlukom žirija.

Studenti Case Study Club-a FON-a šampioni sveta na LSE Global Circular Challenge-u 2021

Foto: FON

Takmičenje je održano onlajn u periodu od 20. januara do 13. marta 2021. godine, a studenti Case Study Club-a FON-a su tokom takmičenja pobedili renomirane svetske univerzitete i škole kao što su: Univerzitet Stenford (Stanford University), Univerzitet tahnologije Masačusets (MIT – Massachusetts Institute of Technology), Univerzitet Kolumbija (Columbia University), Univerzitet Ohsford (Universtiy of Oxford), Londonska škola ekonomije i političkih nauka (London School of Economics and Political Sciences) i mnoge druge.

Organizator takmičenja bila je Londonska škola ekonomije i političkih nauka (London School of Economics and Political Sciences) koja je lansirala izazov za takmičenje “Fashion can do better” 20. januara 2021. godine i pozvala liderske univerzitete iz celog sveta da se pridruže pronalaženju poslovno-inovativnog rešenja iz oblasti cirkularne ekonomije u teksilnoj industriji. Ideja je bila da se kroz osam nedelja rada mladi iz različitih delova sveta upoznaju sa konceptom cirkularne ekonomije uz primenu Design Thinking metodologije. Takmičenje je trajalo osam nedelja i svake nedelje se rešavao po jedan zadatak. Nakon dva meseca rada, 13. marta 2021. godine održano je finale gde su svi timovi prezentovali svoje konačno rešenje na osnovu prethodnog rada i iskustva. U finalu su studenti FON-a pobedili: 2 tima sa Univerziteta Kolumbija (Columbia University), Univerzitet Erasmus Roterdam (Erasmus Rotterdam), École des Ponts, Florida Stejt Univerzitet (Florida State), kao i 2 tima sa Univerziteta tahnologije Masačusets (MIT – Massachusetts Institute of Technology).

Pored njih, do finala pobedili su i renomirane univerzitete: Univerzitet Ohsford (Universtiy of Oxford), Univerzitet Stenford (Stanford University), Londonsku školu ekonomije i političkih nauka (London School of Economics and Political Sciences), Londonsku školu ekonomije (London School of Economics), Univerzitet tehnologije i nauke Hong Kong (Hong Kong University of Science and Technology). Stručni žiri koga su činili najvažniji ljudi iz akademije i biznisa doneo je jednoglasnu odluku koja je donela pobedu studentima FON-a, što govori o vrhunskom rezultatu.

Global Circular Challenge 2021 je ove godine kao zadatak postavio kreiranje inovativnog i održivog rešenja u cilju smanjenja štetnih uticaja modne industrije. Rešenje tima studenata FON-a je obuhvatilo proces cirkularne ekonomije i dokazalo da je prosperitet u industriji mode moguć kroz održivost. Tim je kreirao rešenje ,,ALGEING…To DYE for…” koje ugljen dioksid koji se emituje od takozvanih sagorevača odeće, kao i ostalog otpada koji se ne reciklira, koristi kao resurs za alge. Tim je pronašao način da delove algi koristi za kreiranje prirodnih boja, koje bi zamenile sintetičke. Kao pilot tržište za svoje rešenje tim je došao do zaključka da je Velika Britanija, zbog broja kompanije koje proizvode alge i broja sagorevačnica, najpogodnija za prvu fazu implementacije. Integracijom multidisciplinarnog znanja, različitih perspektiva i temeljnih istraživanja, studenti FON-a su našli način da jednog od najvećih zagađivača, ugljen dioksid, iskoriste i naprave nešto dobro za svet smanjujući štetne uticaje mode. Kreirali su originalan poslovni model, marketing strategiju i finansijske efekte rešenja.

Čestitamo studentima na sjajnom rezultatu! Dodatne informacije o takmičenju možete pronaći na linku.

 

Izvor: FON

Kopiraj link

Slični tekstovi

AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge
15.04.2024.
1 min

AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge

Vesti
NIS te zove, javi se: Andrijana i Filip rekli “Halo” i iskoristili svoju šansu 
12.04.2024.
9 min

NIS te zove, javi se: Andrijana i Filip rekli “Halo” i iskoristili svoju šansu 

Vesti
Poziv za vršnjačke edukatore i edukatorke
11.04.2024.
3 min

Poziv za vršnjačke edukatore i edukatorke

Vesti