Vesti

Studenti FON-a u Dubaiju predstavili potencijale kroz projekat Topola "Work from Home" Hub

26.01.2022.
4 min

Šumadija je prepoznata kao nova destinacija za digitalne nomade i region koji ima bogatu turističku ponudu, što potvrđuje i sve više "svetskih putnika", zainteresovanih da se upoznaju sa ovom destinacijom koja nudi odlične uslove za rad i odmor, saopštila je Privredna komora Srbije.

Studenti FON-a u Dubaiju predstavili potencijale kroz projekat Topola

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Ovaj region predstavili su, na Svetskoj izložbi Ekspo 2020 Dubai na Paviljonu Srbije, studenti Fakulteta organizacionih nauka (FON) iz Beograda kroz projekat Topola "Work from Home" Hub, a promocija je privukla veliki broj turističkih poslenika iz različitih država, kao i predstavnika IT sveta.

Želeli smo da predstavimo Šumadiju i Topolu kao mesta bogate istorije i kulture ljudima koji u novim okolnostima, zbog pandemije, dosta rade od kuće ili vole da provode vreme u prirodi i iskuse nešto novo. Promovisali smo moderne habove i prostore za rad, ali i nova iskustva koja turistički potencijal ovog regiona nudi - kaže Nikola Bunjević, potpredsednik za eksterne odnose, Case Study kluba na FON-u.

Tijana Maljković, sekretar Udruženja za turizam Privredne komore Srbije (PKS) ocenjuje da je Svetska izložba bila prilika da turistička industrija, koja ne spada u osnovne životne troškove i potrebe, već se na neki način smatra luksuzom, objasni kroz mnoge projekcije, na raznim jezicima, potrebu čoveka za saradnjom, povezivanjem i otkrivanjem novih zanimljivosti i avantura.

Podseća da su na Paviljonu Srbije i Poslovnom habu, u organizaciji PKS, predstavnici naše turističke privrede imali uspešne poslovne razgovore sa kompanijama iz više od 20 zemalja sa pet kontinenata, među kojima su Malezija, Oman, Mađarska, Zimbabve, Iran, UAE, Argentina i druge, da su srpskim privrednicima predstavljene turističke ponude egzotičnih zemalja, kao i da je potpisan Protokol o saradnji hotelskih asocijacija Balkana.

Takođe, razgovaralo se o mogućoj saradnji i zajedničkim projektima u promociji i organizaciji sajamskih manifestacija, zimskog i letnjeg turizma, ali i o korišćenju softvera i drugih pametnih rešenja koja mogu imati primenu u sektoru turizma i mobilnosti.

Zajedno sa kolegama iz Kongresnog biroa Srbije i Centra Sava imali smo sastanak sa predstavnicima Svetskog trgovinskog centra i Kongresnog biroa Dubaija o promociji sajamskih manifestacija, transferu znanja, kao i o zajedničkim inicijativama u međunarodnim asocijacijama iz kongresnog biznisa - kaže Andrea Knezi, izvršni direktor za kongresne aktivnosti Novosadskog sajma. Ističe da je fokus bio i na uspostavljanju saradnje Sajma poljoprivrede u Novom Sadu i Galfud sajma u Dubaiju, a očekuje se i potpisivanje protokola ove dve organizacije.

Nastup srpske privrede na Svetskoj izložbi za predstavnike naših hotela bila je mogućnost da istraže tržište i povežu se sa partnerima iz UAE i drugih zemalja.

Turiste iz Emirata sve više interesuje Beograd kao destinacija. Turoperatori sa kojima smo razgovarali o saradnji veoma su zainteresovani za dovođenje gostiju, a posebno za organizacije tura koje bi uključile više gradova poput Beograda, Novog Sada, ali i obilazak prirodnih lepota Srbije - kaže Roberto Stojko, generalni direktor hotela Radisson.

Mina Srećković, menadžer za organizaciju događaja beogradskog Kristal Hotela ističe da su bilateralni susreti bili uspešni, kao i da su dogovorili saradnju sa turističkim organizacijama iz UAE, Rusije ali i regiona kako bi unapredili svoju turističku ponudu.

Tokom bilateralnih susreta na Paviljonu Srbije predstavile su se i kompanije IT industrije sa inovativnim aplikacijama koje imaju primenu u hotelskoj i turističkoj industriji. Srpski startup Wmenu predstavio je bezkontaktnu ekološku platformu za hotele, koja gostima omogućava da putem mobilnih telefona imaju sve potrebne informacije prikazane u slikama što čini komunikaciju efikasnijom i jednostavnijom.

Sa partnerima iz Emirata očekujemo saradnju kako bismo plasirali našu aplikaciju na ovo tržište - rekla je Marina Janković, direktor kompanije.

Digitalizacija putovanja i korporativni turizam su naš prioritet. Na Ekspo-u je naš cilj bio da ostvarimo kontakt sa celim svetom. Posebno smo zadovoljni razgovorima sa partnerima iz Saudijske Arabije koji su zainteresovani za saradnju sa našom kompanijom - kaže Marko Ljupković iz kompanije Deep Travel koja se bavi izradom IT rešenja za rezervaciju karata.

 

Izvor: eKapija

Kopiraj link

Slični tekstovi

Mesec frankofonije u Srbiji 2022.
01.03.2022.
4 min

Mesec frankofonije u Srbiji 2022.

Vesti
Peti sajam Pravnici na poslu - Choose your career
20.04.2022.
2 min

Peti sajam Pravnici na poslu - Choose your career

Vesti
AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge
15.04.2024.
1 min

AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge

Vesti