Vesti

Studentski lideri - visokim prosekom do uspešne karijere

11.08.2021.
2 min

Da bi neko postao predstavnik studenata u akademskoj zajednici - student prodekan, student prorektor, predsednik parlamenta ili SKONUSA, pre svega treba da ima visok prosek ocena. Po sticanju diplome, uglavnom imaju uspešne karijere.

Studentski lideri - visokim prosekom do uspešne karijere

Foto: Pixabay

Nekada predsednik studentskog parlamenta, student prodekan, predstavnik studenata u raznim nacionalnim telima, a sada pomoćnik ministra prosvete, Aleksandar Jović podseća nas da su pre petnaest godina, na osnovu tadašnjeg novog Zakona o visokom obrazovanju, prvi put konstituisani studentski parlamenti fakulteta, univerziteta i visokih škola.

"Tada su zapravo studenti imali velike probleme prelaska sa tog starog, klasičnog modela studija na Bolonjski proces. To je bila novina za sve. I to je bio izgovor za sve. Šta god da se dešavalo u to vreme na fakultetima, bilo je - to mora zbog Bolonje. A onda je neke studente interesovalo šta je ta Bolonja, koliki je taj tekst, ajde da vidimo šta je", rekao je Aleksandar Jović, pomoćnik ministra prosvete za međunarodnu saradnju i evropske integracije.

Milan je prešao put od predstavnika departmana fakulteta do predsednika SKONUS-a. Sada je državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta. Objašnjava svoje razloge za uključenje u studentsko organizovanje.

"Pa ja sam te razloge video pre svega u motivima pomoći našem stanovništvu i našim studentima na prostorima Kosova i Metohije gde sam i studirao na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. I postati predsednik SKONUS-a sa jednog malog univerziteta kao što je moj Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici znači apsolutno veoma puno rada, truda", naveo je Milan Savić, državni sekretar Ministarstva omladine i sporta.

Tako stečeno iskustvo, koristi im u poslovima kojima se sada bave.

"Malo sam skrenuo od svoje teme, reklo bi se, doktor fizičke hemije, teško da ćete reći da je to povezano sa projektima, ali neki razvojni put je bio takav da se kroz to studentsko organizovanje svašta nešto naučilo, između ostalog i prvi kontakti sa tim međunarodnim projektom", naveo je Jović.

"Iako sam državni sekretar za omladinu i sport, ne razdvajam studentsko od omladinskog organizovanja, tako da pokušavam da napravim neku simbiozu ta dva organizovanja", istakao je Savić.

Milan je završio master na arhitekturi, a sada privodi kraju master i na Fakultetu političkih nauka. A Aleksandar, doktor fizičke hemije, kaže da je najlepše raditi sa studentima.

 

Izvor: RTS

Kopiraj link

Slični tekstovi

AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge
15.04.2024.
1 min

AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge

Vesti
NIS te zove, javi se: Andrijana i Filip rekli “Halo” i iskoristili svoju šansu 
12.04.2024.
9 min

NIS te zove, javi se: Andrijana i Filip rekli “Halo” i iskoristili svoju šansu 

Vesti
Poziv za vršnjačke edukatore i edukatorke
11.04.2024.
3 min

Poziv za vršnjačke edukatore i edukatorke

Vesti