Vesti

Subotica u rangu velikih IT centara

16.03.2021.
3 min

Prosečna neto plata programera u Srbiji je 1.225 evra mesečno, pokazalo je istraživanje sajta za zapošljavanje programera u Srbiji HelloWorld.rs. Plate u IT sektoru, prema ovom istraživanju kreću se od 736 do čak 7.500 evra mesečno. Pored godina iskustva i veština kojima se vlada, na visinu zarade utiče i grad u kojem se radi.

 

Subotica u rangu velikih IT centara

Foto: NajStudent (Adobe Stock)

Kristijan Kanalaš već četiri godine je u svetu programiranja.

 

U subotičkom Infostudu angažovan je na razvoju softvera, nakon što je prethodno znanja i veštine programiranja stekao takođe u Subotici, na Višoj tehničkoj školi.

 

Plata mu nije bila odlučujući faktor kada se odlučio za ovaj poziv, jer se tada o njihovoj visini nije toliko ni pričalo.

 

Van granica Srbije se zarađuje više, ali ovde vas život košta jeftinije. Tako da je to negde na sičnom nivou kada se sabere i oduzme – koliko vas košta život ovde, da kupite kuću ovde, ili u inostranstvu na primer“, smatra on.

 

A kolika će plata biti zavisi od nekoliko faktora. Prvo od godina iskustva, pa tako programerskim rečnikom rečeno juniori zarađuju skoro 750, medior programeri skoro 1150, dok je prosečna plata senior programera veća od 1.700 evra. U zavisnosti od tehnologije kojom vladaju, plata ide od dve do dve i po hiljade evra.

 

IT plate u Srbiji jesu definitivno atraktivna i, rekla bih, intrigantna tema, zato što su višestruko veće od prosečne zarade u Srbiji“- ističe koordinator HelloWorld.rs tima Tamara Prodanović.

 

Pored tehnologije, na visinu plate utiče i grad u kom je kompanija koja zapošljava. Pa tako prosečne plate u Beogradu iznose 1.664 evra, Novom Sadu 1.104 evra, Nišu 1.229 evra, a Kragujevcu su 1.196 evra.

 

Subotica danas, slobodno mogu da kažem, stoji rame uz rame sa velikim IT centrima. Naš subotički IT klaster, čija je Infostud članica, broji preko dvadeset vrlo prosperitetnih IT kompanija koje pored tih dobrih finansijskih uslova, omogućavaju rad u novim tehnologijama, rad na sopstvenom proizvodu, i koje svakako unapređuju kvalitet života u našem gradu“, dodaje ona.

 

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od hiljadu ljudi, a pokazuje i najveće plate po pojedinim gradovima, koje se kreću od 1.700 evra u Subotici do čak 7.500 evra u Beogradu.

 

 

Izvor: RTV

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

Ekonomski fakulteti hvataju korak sa digitalizacijom? IT smerovi u Beogradu, Novom Sadu i Subotici
26.05.2017.
3 min

Ekonomski fakulteti hvataju korak sa digitalizacijom? IT smerovi u Beogradu, Novom Sadu i Subotici

Vesti
Subotica dobija prostor za IT učenje i razvoj
31.08.2017.
2 min

Subotica dobija prostor za IT učenje i razvoj

Vesti
AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge
15.04.2024.
1 min

AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge

Vesti