Vesti

Sve je lako kad si mlad? - tribina „Na kafi sa psihologom”

24.05.2024.
3 min

Studenti Fakulteta dramskih umetnosti održali su drugu tribinu u saradnji sa Hemofarm fondacijom u okviru pratećeg programa 19. Festivala internacionalnog studentskog teatra (FIST). Prostor Dorćol Platza ugostio je Marinu Videnović, naučnu saradnicu sa Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, Anju Stanković ispred FIST tima, glumca Ognjena Mićovića i Dragana Ilića, psihologa i novinara. Učesnici su govorili na temu „Kriza srednjih dvadesetih”, a glavna pitanja su bila kako sačuvati sebe i pobediti strahove koji prate sazrevanje ovog perioda.

Sve je lako kad si mlad? - tribina „Na kafi sa psihologom”

Foto: FIST

„Činjenica da je nakon korone nekih godinu dana praktično bilo nemoguće naći psihoterapeuta u Beogradu koji se bavi terpaijom sa adolescentima i da ima slobodne termine, zato što se poput nekakve epidemije pojavio niz psihičkih problema sa kojima su se mladi ljudi susretali” , zaključio je Dragan Ilić, novinar i psiholog, već na početku tribine „Razgovor sa psihologom”.

Da sredina nije dovoljno ohrabrujuća za pokušaje i da  nismo ni pošli a već kasnimo su samo neki od zaključaka do kojih se došlo tokom tribine. Na to se nadovezuje i glumac, Ognjen Mićović, koji je na vrlo praktičnim primerima objasnio šta je za njega pritisak: „Mi stalno tražimo neku samopotvrdu. Fali nam da budemo malo blaži prema sebi. Blaži bi bili prema sebi kada bi srušili tu potrebu da moramo da jurimo projekat za projektom. Kada radimo manje stvari odmah smo pogrešni i neproduktivni. Na primer da kažem nekom danas sam jeo i čitao, odmah sam čudan i ne doprinosim. Previše zadataka stavljamo pred sebe koje ne možemo da uradimo.”

Naučna saradnica Marina Videnović zaključila je razgovor iz druge, roditeljske perspektive ukazujući time na koren problema: „Imamo kolektivnu neizvesnost koju prenosimo sa generacije na generaciju. Sami roditelji prenose tu ideju da je sve nesigurno i govore da treba da idemo ka tome da nađemo siguran posao što je nešto što je zaista karakteristično za ovu sredinu i što dugo traje. Imamo strah od budućnosti i strah od toga da nas sistem neće podržati.”

Festival internacionalnog studentskog teatra (FIST) se po devetnaesti put održava u Beogradu od 20. do 25. maja u organizaciji studenata Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture Fakulteta dramskih umetnosti. Festival za cilj ima umrežavanje budućih profesionalaca u oblasti kulture i umetnosti kroz eksperiment i inovaciju u polju pozorišnog stvaralaštva. Ovogodišnje izdanje festivala, pod sloganom „(Pri)stani na pritisak”, bavi se različitim vrstama pritiska sa kojima se mladi suočavaju u svojim dvadesetim godinama. FIST19 je 20. maja u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić” otvorila predstava Nacionalne akademije dramskih umetnosti iz Poljske, „U samoći pamučnih polja”, dok će se narednih dana na repertoaru naći predstave eminentnih pozorišnih akademija iz Bugarske, Grčke i Hrvatske.

Više informacija o programu 19. Festivala internacionalnog studentskog teatra (FIST) pronađite na zvaničnom veb-sajtu festivala, Instagram i Tiktok nalogu.

Kopiraj link

Slični tekstovi

(Pri)stani na pritisak - počinje 19. FIST
17.05.2024.
4 min

(Pri)stani na pritisak - počinje 19. FIST

Vesti
Predstavom “Psihoza u 4.48” studenti FDU osvojili nagradu
07.05.2024.
2 min

Predstavom “Psihoza u 4.48” studenti FDU osvojili nagradu

Vesti
Pet zlatnih medalja za đaka Matematičke gimnazije
12.06.2024.
3 min

Pet zlatnih medalja za đaka Matematičke gimnazije

Vesti