Vesti

Svečano otvoren 51. Skup slavista na Filološkom fakultetu u Beogradu

10.09.2021.
2 min

Na Filološkom fakultetu u Beogradu je svečano otvoren 51. Skup slavista - seminar srpskog jezika, književnosti i kulture uz učešće pedesetak slavista iz 18 zemalja.

Svečano otvoren 51. Skup slavista na Filološkom fakultetu u Beogradu

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Mlade studente srpskog jezika kao i studente drugih struka koji uče naš jezik pozdravili su prof. dr Dragana Mršević Radović, upravnica Međunarodnog slavističkog centra koji organizuje ovaj skup, i prof. dr Boško Suvajdžić, zamenik upravnika.

Svesni promena koje se dešavaju u obrazovnim sistemima u stranim univerzitetima, a koje potresaju i studije slavistike, mnogo očekujemo od Naučnog sastanka slavista tokom Vukovih dana koji počinju 15. septembra i na kojima je jedna od tema "Srbistika na stranim univerzitetima i položaj srpskoj jezika danas". Na osnovu saznanja do koga smo došli tokom poslednjih godina kroz razmenu iskustava s nastavnicima srpskog jezika na stranim univerzitetima, Međunarodni slavistički centar već je učinio značajne korake. Osmišljen je master program za master studije srpskog jezika. Smatramo da je to ogroman korak koji može mnogo da pomogne slavistima srbistima bez obzira na to gde se nalaze i gde studiraju - rekla je Dragana Mršević Radović.

Suvajdžić je podsetio da je tokom prethodnih pola veka seminar pohađalo više od 3.000 stipendiranih studenata.

 

Izvor: Novosti.rs

Kopiraj link