Vesti

Tradicionalna Izložba studenata fakulteta umetnosti u Čačku

20.08.2021.
3 min

Tradicionalna izložba studenata fakulteta umetnosti biće svečano otvorena u sredu 19.08.2021. godine u Galeriji Narodnog muzeja u Čačku i trajaće deset dana, najavila je jedna od organizatorki ove smotre, vajarka Aleksandra Majstorović.

Tradicionalna Izložba studenata fakulteta umetnosti u Čačku

Foto: Pixabay

Ona je podsetila da se izožba održava šestu godinu za redom, a ove godine posetiće je i saradnici iz Osijeka.

„Oni su tvorci su platforme "Vijuga" koja se bavi neafirisanim umetnicima, onima čija su dela već poznata i generalno umetnošću. Upravo sa te platforme naša gošća biće Nataša Takač sa Akademije vizuelne i medijske umetnosti“, kazala je za Nova.rs Majstorović.

Prema njenim rečima, ovo će biti prva izložba međunarodnog karaktera kada su u pitanju studenti umetnosti.

„Naš cilj je da saradnju proširimo i na ostale zemlje Balkana, ali i šire“, zaključila je mlada vajarka koja će izložiti svoj rad „Druga dimenzija“ o kome će više reči biti na samoj izložbi.

Ivana Tutunović će, iako studentkninja vajarstva, predstaviti publici i zbirku pesama „Vetar u pero“.

„Imala sam hrabrosti da zakoračim u nešto novo i smatram da umetnost nema granice. Književnost je veoma važan deo kulture, a inspiracija za moje pesme je bila skulptura „Pero u kamenu“. Na taj način sam povezala ove dve grane i želim da poručim svima da ne ograničavaju svoja interesovanja kada je umetnički izraz u pitanju“, istakla je ona.

Direktorka čačanskog Narodnog muzeja, Delfina Rajić kaže za naš portal da će se tokom deset dana trajanja izložbe predstaviti 25 studenata, koji svoje akademsko znanje stiču u raznim gradovima Srbije.

„Ovogodišnja izložba je posvećena istom, osnovnom zadatku koji naša ustanova ima iz godine u godinu, a to je da mladima približi umetnost stvaranja, a stručnoj i opštoj populaciji fenomenologiju pristupa umetnosti“, navela je ona.

Prema njenim rečima, mladi umetnici i na ovaj način žele da poruče da je njihova želja za stalnim likovnim stvaranjem istovremeno i negovanje ličnog unutrašnjeg rukopisa.

„To, zaista, iziskuje poštovanje i divljenje, a naša ustanova je bila i biće uvek uz njih“, zaključila je Rajić.

Ovaj događaj, koji pored nje organizuju i Marija Marković, master likovni umetnik i Ivana Tutunović studentkninja vajarstva orvoriće svojom izvedbom profesorka Muzičke škole, Marija Lukić koja je zadužena i za scenografiju. Izložba se realizuje uz pomoć čačanskog Narodnog muzeja i grada Čačka.

 

Izvor: Nova.rs

Kopiraj link

Slični tekstovi

Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP
19.04.2024.
3 min

Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP

Vesti
AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge
15.04.2024.
1 min

AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge

Vesti
NIS te zove, javi se: Andrijana i Filip rekli “Halo” i iskoristili svoju šansu 
12.04.2024.
9 min

NIS te zove, javi se: Andrijana i Filip rekli “Halo” i iskoristili svoju šansu 

Vesti