Vesti

Tršić okupio srednjoškolce koji su ostvarili izvanredne rezultate iz književnosti i srpskog jezika i kulture

11.08.2021.
4 min

U Naučno-obrazovnom i kulturnom centru "Vuk Karadžić", puno je kao u košnici: đaci i studenti pohađaju radionice i kurseve iz istorije, lingvistike, književnosti, muzikologije, etnologije, arheologije...

Tršić okupio srednjoškolce koji su ostvarili izvanredne rezultate iz književnosti i srpskog jezika i kulture

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Za učešće se prijavilo više od 220 učenika koji su ostvarili izvanredne rezultate iz književnosti i srpskog jezika i kulture, a poziv za učešće dobili su najbolji među njima.

Kao i minula tri leta, od osnivanja ove državne nacionalne ustanove, smenjuju se, kako kaže direktorka Aleksandra Purić, programi i učesnici, a ustanova i leti živi kao mesto gde dolaze najbolji: od polaznika do nastavnika i gostiju. Željni i žedni novih znanja, znaju da je to mesto gde ih čeka ono o čemu su maštali: nastavnici koji su iskonski misionari nauke, kulture i obrazovanja, savršeni uslovi, prelep ambijent, ali i pažnja.

Domaćini smo mladima iz svih krajeva Srbije, BiH i Republike Srpske, Crne Gore. Sve je više interesovanja iz Severne Makedonije, a nadamo se i onima iz Hrvatske i rasejanja - kaže direktorka Purić.

Ponosni smo na sve što se radi i svim srcem na usluzi svim učesnicima.

Profesor dr Aleksandar Jovanović iz Beograda ovde je od osnivanja. Zapravo, domaćin.

Član je Programskog saveta, omiljen i cenjen među učesnicima. Ovaj ugledni profesor vodi kurs istorije srpske kulture koji pohađa 35 momaka i devojaka. Da je baš ovaj kurs mnogo više od toga, uverio se i akademik Miloslav Tešić, drag gost u Tršiću. Radionicu folkloristike, pak, pohađaju 24 polaznika, a vodi je profesorka Danka Lajić Mihailović.

Kragujevčanin Mihailo Miljković, učenik drugog razreda gimnazije, kaže da je očaran Vukovim Tršićem i svakim delom Jadra, od Gučeva preko manastira Tronoša do legendarnih Cera i Tekeriša.

Uz te lepote, imamo sjajne profesore, počev od profesora Jovanovića, kojima smemo da iznesemo i suprotna mišljenja o nekim temama, na primer iz poezije, pa da potom zajedno idemo ka odgovarajućem stavu - kaže Miljković.

Osim toga, vidimo da naši ovdašnji profesori nisu ni trunčicu sujetni, već naše ideje i stavove vide kad svojevrstan žar za radom i učenjem.

Gimnazijalac Uroš Delić iz Sombora rekao nam je da je boravak u Tršiću sjajna prilika da se na svakom koraku vidi i niz kulturnih, socijalnih i drugih razlika, koje se, potom u glavi, sjedinjuju kao veliko iskustvo.

Stekao sam odličnu nadgradnju za sve što me je zanimalo i što, u redovnom školovanju, nije dostupno - veli Delić.

Okružen sam dobrim, zanimljivim i prijatnim ljudima, koji su me upoznali sa svojim običajima, kulturom, navikama, verovanjima...

Učesnici radionice folkloristike ističu posebno uživanje u divnim pesmama i igrama iz naše kulturne baštine u društvu jednog od najomiljenijih profesora Branka Tadića.

Devojke iz Čonoplje Nevena Basara i Milana Bajić, Požarevljanka Jana Prvulović, Ana Crnoglavac iz Počekovina kod Trstenika i Milica sa Pala, gotovo uglas, govore da su im mnogo važna teorijska predavanja, koja im praktična znanja i iskustva čine temeljnijim. Uče, kažu, i kako da se bave raznim istraživanjima.

Stečena znanja biće nam dragocena i u životu i radu, jer ćemo biti i maštovitiji i sigurniji u sve što bude pred nama - kažu devojke.

Tršić i naš boravak u Centru "Vuk Karadžić" na nas ostavljaju značajan pečat. Nije čudo što je tako veliko interesovanje za dolazak u ovu ustanovu.

Boravak učesnika u radionicama u Tršiću u potpunosti se finansira iz budžeta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i ove godine opredeljeno je pet miliona dinara.

 

Izvor: Novosti.rs

Kopiraj link

Slični tekstovi

Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP
19.04.2024.
3 min

Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP

Vesti
AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge
15.04.2024.
1 min

AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge

Vesti
NIS te zove, javi se: Andrijana i Filip rekli “Halo” i iskoristili svoju šansu 
12.04.2024.
9 min

NIS te zove, javi se: Andrijana i Filip rekli “Halo” i iskoristili svoju šansu 

Vesti