Vesti

U narednim mesecima izmene Zakona o visokom obrazovanju

29.12.2020.
5 min

Srbija je pridruženi član evropske Asocijacije za obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju, a da bi stupila u punopravno članstvo, prva stvar koja je pokrenuta u novom mandatu Vlade je donošenje izmene dopune Zakona o visokom obrazovanju.

 

U narednim mesecima izmene Zakona o visokom obrazovanju

Foto: NajStudent (Adobe Stock)

Profesor doktor Marijana Dukić Mijatović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, za Jutarnji program kaže da izmene Zakona koje su urađene i koje će uslediti u narednih mesec dana vode Srbiju ka punopravnom članstvu.
 

"Želimo da budemo u punopravnom članstvu zato što smo u procesu pridružavanja Evropskoj uniji, deo smo evropskog prostora visokog obrazovanja, radimo na tom kvalitetu i standardima koji su na globalnom nivou zastupljeni, želimo da naši studenti imaju vrhunsko obrazovanje. Iz tog razloga radimo i potrebno nam je punopravno članstvo da bi mogli u svim njihovim telima ravnopravno da odlučujemo", naglašava Mijatovićeva.

 

Prema njenim rečima, tim sa ministrom Brankom Ružićem na čelu radi na promenama. 

 

"One se sastoje u određenim stvarima da više ne možemo žalbeni postupak da imamo van jedne agencije. To je kod nas Nacionalno akreditaciono telo, i da se u ovom telu odvija prvostepeni i drugostepeni postupak. Do sada je to išlo pred Nacionalni savet za visoko obrazovanje", objašnjava državna sekretarka.

 

Takođe, dodaje Dukić Mijatovićeva, pred Nacionalniom akredaticionom telu će se utvrđivati lista recenzenata i to je ono što će dati puni kapacitet nezavisnosti.

 

Što se tiče izmena i dopuna zakona o visokom obrazovanju, od sada će biti uređeno rangiranje upisa kandidata na visokoškolskim ustanovama i za uslove za master strukovne studije je jedna odredba precizno napisana.

 

"Rok za završetak studija studentima koji su upisani pre 10. 9. 2005. biće produžen", navodi državna sekretarka.

 

Nacrt zakona o studentskom organizovanju rađen je u saradnji sa Skonusom

 

"Studenti su taj glas koji slušamo. Njima je prvenstveno bilo u interesu da se odredi koji su to reprezentativni predstavnici među studentima da oni mogu da ostvaruju svoja prava na adekvatan način kroz sve oblike studentskog organizovanja", kaže Mijatovićeva.

 

Prema njenim rečima, u četvrtak je počela javna rasprava o Strategiji naučnog i tehnološkog razvoja od 2021. do 2025. godine. 

 

"Trenutno radimo na oba strateška dokumenta. Jedan je strategija obrazovanja i obuhvata osnovno, srednje i visoko. To je u okviru jednog dokumenta i on će važiti do 2027. godine. Drugi dokument je vezan za nauku i tehnološki razvoj i on je u skladu sa leks specijalisom, Zakonom o nauci i istraživanjima i važiće do 2025", naglašava Mijatovićeva.

 

"Strategija je pod motom 'Moć znanja' jer želimo da Srbija bude prosperitetnija, uglednija i bogatija onoliko koliko znanja poseduje", ističe Marijana Dukić Mijatović.

 

Zakon o nauci i istraživanjima veliki pomak za nauku 

Govoreći o pravcima u kojima će da deluju do 2025. kaže da je prvo uvek bitan legislativni okvir.

 

"Donet je zakon o nauci i istraživanjima koji je veliki pomak za nauku u Srbiji jer je posle 15 godina došlo do institucionalnog finansiranja. Mi sada treba da radimo na podzakonskim aktima, ali glavni korak je učinjen", smatra državna sekretarka.

 

Dodaje da je tu i projektno finansiranje, ali ne ono staro na koje su se naučnici žalili već putem Fonda za nauku, veoma značajne institucije koja je osnovana prošle godine. 

 

"Tu je i fond za inovacione delatnosti koji je i ranije postojao i želimo da osnažimo i ojačamo ove fondove i da to projektno finansiranje ide što bolje. U poslednje četiri godine u nauci je 46 posto više sredstava uloženo i trenutno je 20 milijardi dinara", ističe Mijatovićeva.

 

Naglašava da putem strateških dokumenata planira da se ojača naučnik pojedinac, naučni timovi i naučnoistražvačke organizacije. 

 

"Ne možemo da ne akcentujemo ono što je najvažnije, a to su mladi naučnici. Moramo da ih podržimo i zadržimo. To moramo da učinimo i iz naučnih i demografskih razloga. Raspisan je konkurs za 100 doktoranada do 30 godina starosti i prosekom iznad 9, imamo raspisan poziv za finansiranje", kaže državna sekretarka.

 

Dodaje da je pre desetak dana završena evaluacija vezana za žene u nauci. U saradnji sa "Lorealom", mlade naučnice do 35 godina u prirodnim i matematičkim oblastima dobile su nagrade, a u četvrtak je bilo 16. finale za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji, gde je među šest mladih inovatora proglašeno koja je to najbolja inovacija.

 

"Tokom januara meseca biće osnovan Centar za veštačku inteligenciju. To je za Srbiju nešto što je fantastično. To je tržište koje je u svetu vredno 500 milijardi dolara. Ako uspemo bar jedan posto od toga da donesemo u Srbiju biće velika stvar", poručuje državna sekretarka u Ministarstvu prosvete Marijana Dukić Mijatović. 

 

 

Izvor: RTS

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

Kako privući strane studente u Srbiju
02.02.2018.
2 min

Kako privući strane studente u Srbiju

Vesti
Zakon o visokom obrazovanju na popravnom
07.11.2017.
2 min

Zakon o visokom obrazovanju na popravnom

Vesti
Milica i Darko prošli studentsku praksu u NIS-u, a potom dobili i posao u toj kompaniji
25.04.2024.
9 min

Milica i Darko prošli studentsku praksu u NIS-u, a potom dobili i posao u toj kompaniji

Vesti