Vesti

U nedelju veliko „finale” festivala „Dobro došli na Naselje”!

23.12.2021.
4 min

Festival „Dobro došli na Naselje” za svoje osmo izdanje donosi mnoštvo novina, počevši od samog formata i trajanja festivala. Tokom meseca decembra, u organizaciji Novog kulturnog naselja (NKN), Novosađani će tako, na nekoliko lokacija između ulica Braće Dronjak 15 i Bate Brkića 24, sa dvorišne strane, imati priliku da pogledaju nekoliko izložbi, umetničkih instalacija, performansa, ali i prisustvuju promocijama knjiga i drugim sadržajima. Veliko “finale” festivala zakazano je za nedelju, 26. decembar sa početkom u 17 časova.

U nedelju veliko „finale” Festivala „Dobro došli na Naselje”!

Ovogodišnje izdanje festivala podržala je Gradska uprava za kulturu grada Novog Sada, Omladinski savez udruženja Novi Sad omladinska prestonica Evrope - OPENS, Stambena zajednica Braće Dronjak 15 kao i brojni, dugogodišnji prijatelji festivala.

Program u nedelju počinje otvaranjem Binacikla, novog mesta okupljanja u Novom Sadu. Inicijativu Binacikl sprovodi neformalna grupa studenata četvrte godine Scenske arhitekture, tehnike i dizajna na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, uz podršku i mentorstvo Novog kulturnog naselja. Članovi neformalne grupe su: Milica Surutka, Sara Agić, Nikola Stojadinović, Predrag Veljković, Sara Dedić i Jelena Ivančević, a inicijativa postoji od septembra 2020. godine. 

Nakon njega, u 18 časova sledi promocija knjige Brevijar ulica Novog naselja. 

Brevijar obuhvata ukupno 43 ulice na potezu istok-zapad između Bulevara Evrope i Veterničke rampe i sever-jug između Bulevara Vojvode Stepe i Futoškog puta. Uz naziv svake ulice postoji i biografija ličnosti i njen portet ili objašnjenje pojma po kojem je ulica dobila ime. Brevijar ulica „Novog naselja“, jeste prvi pokušaj da istorijski istraži jedan deo Novog Sada, građenog u drugoj polovini XX veka, sa posebnim osvrtom na nazive, koji su u tom periodu davana novosagrađenim ulicama.

Promociju Brevijara, pratiće tribina na kojoj će o radu na ovoj knjizi i njenom značaju za lokalnu zajednicu govoriti autorski tim, Siniša Tucić, Aleksandar Ostojić, Nemanja Nedić i Žarko Gladić.

Izradu knjige „Brevijar ulica Novog naselja” podržala je Fondacija Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022.

Festivalski program, pratiće i izložbe i umetničke instalacije. 

Posetioci će tako imati prilike da u Galeriji sa dvorišne strane Braće Dronjak 15 pogledaju izložbu video, vajarskih i foto radova nastalih tokom 4 godine programa „MagiC Carpets”, u kom je Novo kulturno naselje ove godine ugostilo češkog umetnika Viktora Vejvodu. Svi zainteresovani, imaće priliku da pogledaju svojevrsnu “biografiju” ovog programa i saznaju kako da uđu u izbor za rezidencijalne programe narednih godina. 

Park „Među brezama”, nastao takođe u inicijativi NKN-a i građana ovog dela grada, nastaviće prošlogodišnje tradicije, i ponuditi svoj prostor mladim novosadskim umetnicima. Na ovom mestu će građani moći da se još jednom sretnu sa savremenim i novim umetničkim praksama, lend art i sajtspecifik, svetlosnim i zvučnim instalacijama i performansima, mladih umetnika Veronike Pavlov, Maje Bogdanović, Ivan Nikolovski i Jovana Dugonjić.

Ulaz na sve programe je, kao i prethodnih godina, slobodan.

Festivalom “Dobro došli na Naselje” se kreiraju nova mesta, aktiviraju građani i javni protori, gde kulturno-umetnički programi izlaze iz institucija, dolaze građanima „pod prozor” i osnivaju disperzivni Kulturni centar. Njegov značaj ogleda se u podsticaju kvalitetnijeg društvenog i kulturnog života, prvenstveno građana Novog naselja, a onda i celog grada kroz decentralizaciju kulturnih aktivnosti.

Ovogodišnje izdanje festivala biće prilagođeno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, gde će se javni prostori, kao što su park „Među brezama” i novootvorena „Galerija” aktivirati kroz različite umetničke i edukativne sadržaje. Njih će kreirati mladi umetnici iz Novog Sada i okoline, izmešteni iz ateljea u zajednički, svakodnevni prostor zajednice Novog naselja, što je od prvog izdanja festivala 2014. godine i njegov primarni cilj i smisao.

Upravo ovim događajem, Novo kulturno naselje je i započelo svoju inicijativu za osnivanje kulturnog centra na Novom naselju, 2014. godine.

Udruženje je u sklopu inicijative za osnivanje Kulturnog centra na Novom naselju, od 2014. do danas uspešno realizovalo 18 festivala, preko 1200 edukativnih i umetničkih radionica i događaja, volonterskih i humanitarnih akcija, nekolicinu međunarodnih projekata, akcija ozelenjavanja i čišćenja i brojne druge aktivnosti.

Za sva ostala pitanja, možete se obratiti na adresu novokulturnonaselje@gmail.com.

Kopiraj link