Vesti

Uhvati film festival nas spaja - od 29.9 - 03.10. u KCNS

14.09.2021.
4 min

Međunarodni 19. filmski festival Uhvati film održaće se od 29.9 - 03.10. od 18h u Kulturnom centru Novog Sada. Tokom pet dana Festivala, biće prikazan čak 41 kratkometražni film iz 25 država sveta, od kojih 9 sinhronizovanih filmova za slepe, ali i raznovrstan prateći program: 2 izložbe fotografija, perfomans, 3 dana filmskog master klasa i 4 tribine. Ovogodišnje izdanje jedinog reginalnog festivala na temu invalidnosti nosi slogan Festival nas spaja, sa ciljem da ukaže na zajedničke emocije, vrednosti i promene perspektiva koje Uhvati film već skoro dve decenije izaziva kod publike i javnosti.

Uhvati film festival nas spaja - od 29.9 - 03.10. u KCNS

Uvod u raznovrstan program biće radionica o invalidnosti i pristupačnosti, koja će se održati 27.09 - 28.09. sa Uhvati film volonterima. Ova obuka pružiće im neophodna znanja i veštine za volontiranje na inkluzivnim kulturnim događajima.

Festival se svečano otvara u sredu - 29.09. od 18h u Kulturnom centru Novog Sada. Publika će moći da pogleda prošlogodišnje nagrađene filmove, ali i sretne Fridu Kalo. Njen lik i delo oživeće novosadska glumica Tanja Josić u performansu „Frida kazuje“, koji je nastao po motivima knjige „Frida ili o boli“, čuvene spisateljice Slavenke Drakulić. Istog dana otvoriće se i izložba fotografija „Lepota zime“, pristiglih na javni konkurs Udruženja za podršku osobama sa psihofizičkim smetnjama „ZaJedno“ grada Subotice.

Dugi niz godina, Festival teži da bude što pristupačniji. Pored toga što se održava u prostoru koji je pristupačan osobama sa fizičkim invaliditetom, svi filmovi su titlovani, a govorni sadržaji prevođeni na znakovni jezik. Od ove godine - premijerno i deo filmskog programa biće sinhronizovan za slepe u četvrtak - 30. septembra! Audiodeskripciju scenarija  odabranih filmova uradila je Violeta Vlaški iz Digitas 24, a za realizaciju sinhronizacije zadužen je Impoprostor, pod inicijativom i okriljem KAO Parnas-a, organizatora Uhvati filma. Isti dan, biće otvorena i izložba fotografija „Fotografija TI priča“, višestruko nagrađivane autorke, Maje Tomić. Izložba će biti audiodeskribovana za slepe, tako da je Uhvati film festival jedini festival u zemlji čiji je deo filmskog programa pristupačan za osobe za senzornim i motoričkim invaliditetom. 

Premijerni kratkometražni filmovi na programu su od 30.9 - 03.10. od 18h u bioskopu KCNS! Očekuju nas neobične priče o običnim ljudima i obične priče o neobičnim ljudima. Priče o hrabrosti i slabosti, o tome što jesmo i šta možemo da budemo. O tome da se ne stidimo da iskažemo svoje emocije. O pravu za ravnopravne mogućnosti i snazi da menjamo svet. O tome da jesmo različiti, ali da nas sve spaja ista nit - nit nade, ljubavi, poštovanja i tolerancije - nit Uhvati film festivala.

Nakon projekcija biće organizovane tribine:

  • U četvrtak, 30.09. tribina Nevidljiva umetnost: O tome koliko je važno da svi imamo prilike da umetnost doživimo.
  • U petak, 01.10. tribina Dom u kojem rastemo: O temi deinstitualizacije osoba sa invaliditetom.
  • U subotu 02.10. tribina Filmski pristup temi invalidnosti: Kako temi invalidnosti pristupaju filmski autori iz različitih delova sveta i kultura.
  • U nedelju, 03.10. tribina Ženski kadar: O filmskom prikazu žene od strane žena - autorki.

Bogat program upotpuniće i master klas „NapraviTI dobar film o ženi sa invaliditetom“. Održaće se od 01.10. - 03.10. u prepodnevnim časovima i uputiće polaznike kako da kreiraju filmove koji zaista menjaju perspektive i utiču na položaj žena u društvu. Predavačice će biti: Milesa Milinković, teoretičarka invalidnosti, Ivana Zelić, Iz Kruga Vojvodina i Veronika Anderson, poljska režiserka.

Ulaz na sve programe je besplatan, a celokupan program Festivala po danima dostupan je ovde!

Uhvati film jedini je regionalni filmski Festival o invalidnosti. Već 19. godinu uspešno se održava u Novom Sadu, u organizaciji KAO Parnasa; od 2011. realizuje se u Rijeci, pod organizacijom Udruge Spirit; od 2017. u Banjoj Luci pod vođstvom Humanitarne organizacije Partner i u Kotoru u realizaciji ART 365 iz Podgorice. Održava se širom regiona  sa jedinstvenim ciljem: informisanja javnosti o životu, aktivnostima, pravima i dostignućima osoba sa invaliditetom, čime se utiče na promene u stavovima ljudi u vezi sa osobama sa invaliditetom, bolje razumevanje i prihvatanje različitosti, te stvaranje uslova za veću vidljivost i uključivanje osoba sa invaliditetom u sve sfere društvenog života.

Ovogodišnje izdanje Uhvati film Festivala podržali: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Gradska uprava za kulturu grada Novog Sada, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Erste Banka, Filmski centar Srbije.

Kopiraj link