Vesti

Uticaj pandemije virusa Covid19 na ponudu stručnih praksi u 2020. godini

14.01.2021.
2 min

Pandemija izazvana virusom Covid19 uticala je na tržište rada, što se direktno odrazilo i na ponudu stručnih praksi u našoj zemlji što pokazuju podaci sajta NajStudent.com za 2020. godinu. Pad od 45%  objavljenih stručnih praksi u periodu vanrednog stanja uticao je da cela godina zabeleži pad od 1%, tako da je ukupan broj punuda za prethodnu godinu iznosio 959.

 

Uticaj pandemije virusa Covid19 na ponudu stručnih praksi

Foto: NajStudent (AdobeStock) 

Vanredno stanje prepolovilo broj ponuda

Prema podacima sajta NajStudent.com početak godine krenuo je sa tendencijom rasta u odnosu na 2019. godinu gde je u prvom kvartalu zabeležen rast od 15%. Drugi kvartal 2020. godine, obeležila je i dalje aktuelna situacija sa pandemijom virusa Covid19 i uvođenja vanrednog stanja. Shodno tome da je tokom tog perioda tržište rada maltene stalo i da se veliki broj poslodavaca odlučio na rad od kuće kako bi zaštitio zaposlene, situacija se odrazila i na ponudu stručnih praksi što je dovelo do pada ponuda za čak 45%.

 

Krajem drugog kvartala od maja 2020, tržište rada krenulo je sa oporavkom i samim tim i rast broja ponuda za prakse. Pokazatelj oporavka jeste podatak da nakon izlaska iz vanrednog stanja došlo do porasta broja objavljenih praksi od 75%.

 

I praktikanti na radu od kuće

Da je novonastala situacija uticala i na sprovođenje stručnih praksi pokazuje i podatak o broju ponuda koje su se odnosile na rad od kuće. Novi metod rada prvobitno je bio primenjen na zaposlene u kompanijama, a potom ova mera je omogućena i velikom broju studenata koji su bili u potrazi za stručnim osposobljavanjem. Tako smo tokom 2020. godine zabeležili 61 ponudu koje su se odnosile na rad od kuće, dok se 2019. godine našao samo jedan takav oglas.

 

Ova mogućnost je sve češća, u prilog tome govori i podatak objavljenih praksi po lokaciji, gde se rad od kuće nalazi trećem mestu. Beograd je i dalje mesto sa najvećom potražnjom za praktikantima sa 598 ponuda, potom Novi Sad sa 102 ponude i Niš sa 45 ponude. Kada govorimo o najvećem broju ponuda spram industrije, tokom prethodne godine najviše šansi za pohađanje prakse imali su studenti u oblastima Ekonomije, Prava i IT-ja.

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

Predavanja na Kembridžu biće onlajn i naredne godine
21.05.2020.
1 min

Predavanja na Kembridžu biće onlajn i naredne godine

Vesti
Oko 60 odsto studenata se zbog virusa bori sa depresijom
11.09.2020.
1 min

Oko 60 odsto studenata se zbog virusa bori sa depresijom

Vesti
Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP
19.04.2024.
3 min

Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP

Vesti