Vesti

Vasilije znanjem zadivio i Jeil: Maturant 14. Beogradske upisao se na jedan od tri najbolja univerziteta

09.02.2021.
4 min

Maturant Četrnaeste beogradske gimnazije Vasilije Pantelić od jeseni će biti brucoš na Jejlu, jednom od tri najbolja univerziteta na svetu.

U oštroj konkurenciji više od 40.000 srednjoškolaca iz celog sveta, naš učenik se našao među 1.500 odabranih.

 

University of Yale

Foto: Pixabay

Zahvaljujući odličnom znanju koje je pokazao na prijemnom, sjajnim preporukama profesora i velikim uspesima na međunarodnim takmičenjima, dobio je punu stipendiju za studiranje i stanovanje, u iznosu od 80.000 dolara za godinu dana.

 

Ovaj skromni mladić, kome je nedavno uručena Svetosavska nagrada, ne krije zadovoljstvo što je uspeo da dobije indeks jednog od najprestižnijih univerziteta u svetu. Još od starijih razreda osnovne škole, kada je počeo da izučava prirodne nauke, znao je da će one biti deo njegovog života. Najpre je zavoleo biologiju, a onda i geografiju i hemiju.

 

Iako smatra da Srbija ima odlične fakultete iz prirodnih nauka, želeo je da bude deo najboljih na svetu.

 

- Odlučio sam se za Ameriku, jer Jejl ima odlične uslove za studije prirodnih nauka, opremljene laboratorije, sjajne profesore, od kojih su mnogi nobelovci - kaže Vasilije. - Rok za prijavu bio je novembar. Sakupio sam dokumentaciju, preporuke od nastavnika.

 

Polagao sam opšti prijemni za sve američke univerzitete koji se, svake godine, organizuje kod nas - matematika i engleski kao maternji, kao i engleski za strance.

 

Za sve koji konkurišu prijemni je isti, osim što Amerikanci, naravno, ne polažu engleski za strane studente.

Vasilije objašnjava da pored znanja pokazanog na prijemnom, komisija gleda koja su interesovanja kandidata, preporuke nastavnika i vanškolske aktivnosti, koje se posebno vrednuju. Ako neko napiše da ga, recimo, zanima istorija, lošiji rezultat iz matematike mu neće štetiti da postane brucoš. Studije su drugačije organizovane nego kod nas.

 

- Kandidat prilikom konkurisanja napiše želje, pa na prvoj godini "isprobava" šta mu odgovara. Mene zanima biohemija i molekularna biologija - otkriva sagovornik, za redakciju "Novosti".

 

- Samo oko pet odsto prijavljenih bude upisano.

 

"Petnica" i talenti

Vasilije Pantelić je polaznik Istraživačke stanice "Petnica" i član Centra za talente "Beograd 2", gde je radio mnogobrojne projekte, pohađao seminare. Bio je treći na svetu na Međunarodnoj olimpijadi iz geografije u Hongkongu, a drugi u Evropi. Osvajao je medalje i na olimpijadama iz hemije.

 

Generacija brucoša broji 1.500 studenata. Prijavi se više od 40.000 maturanata, bude primljeno 2.000, ali se 500 ispiše, jer su već upisani na nekom drugom univerzitetu. Jejl je bio moja prva želja. Malo je naših studenata na ovom američkom koledžu, trenutno samo jedan.

Naš izuzetni maturant smatra da se u srpskim školama dosta pažnje pridaje samo prostoj reprodukciji znanja, što bi moralo da se promeni. On ističe da đaci ne uče da povezuju činjenice, gradivo iz različitih predmeta i različitih razreda. Uprkos činjenici da se odlučio da studira na visokoškolskoj instituciji u američkoj državi Konektikat, ne planira da živi u Americi.

 

Prva godina u Kampusu

Godišnja školarina na Jejlu je oko 50.000 dolara, smeštaj još 20.000, a dodatni troškovi za udžbenike, i još ponešto, iznose oko 10.000 dolara. Ova visokoškolska ustanova, osnovana 1701. u Nju Hejvenu, na svetskoj listi nalazi se odmah iza Harvarda i Prinstona, takođe američkih univerziteta.

 

Brucoši su obavezni da prvu godinu žive u kampusu, a uslov za nastavak stipendiranja je redovno davanje ispita. Put Amerike Vasilije kreće u avgustu. Kaže da će mu, možda, biti teže dok se ne privikne, posebno što će u Srbiju moći da dođe dva puta godišnje.

 

- U zavisnosti od uslova, možda ću, u nekom trenutku, da se vratim u Srbiju radi istraživanja - kaže Vasilije. - Nije mi želja da ostanem i živim u Americi, pre bih se vratio u Evropu. Ali, sve to je daleko, bar četiri godine. Videćemo.

 

Srećno Vasilije!

 

 

Izvor: Novosti

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

Priča iz studentskog toaleta: Kako su Paju Vuisića izbacili sa Pravnog fakulteta
15.08.2017.
2 min

Priča iz studentskog toaleta: Kako su Paju Vuisića izbacili sa Pravnog fakulteta

Vesti
Tajlandski univerzitet je 500 starih telefona pretvorio u mikroskope za studente
20.01.2021.
1 min

Tajlandski univerzitet je 500 starih telefona pretvorio u mikroskope za studente

Vesti
Milica i Darko prošli studentsku praksu u NIS-u, a potom dobili i posao u toj kompaniji
25.04.2024.
9 min

Milica i Darko prošli studentsku praksu u NIS-u, a potom dobili i posao u toj kompaniji

Vesti