Vesti

Vebinar "Kako da na pravi način STARTUJeš karijeru?": Biraj najbolje za sebe, a ne najbolju kompaniju

18.10.2021.
4 min

Treći je dan 12. po redu Regionalnog sajma poslova koji se u onlajn formatu organizuje u saradnji sajtova Poslovi.infostud, Moj-posao.net, MojPosao.ba, Vratobuvanje.com.mk i Deloglasnik.si, a koji traje do 20. oktobra.

Vebinar Kako da na pravi način STARTUJeš karijeru?

U sklopu najvećeg regionalnog sajma zapošljavanja u ovom delu Evrope, koji se održava na sajtu rs.regionalnisajamposlova.com i na kojem je učešće uzelo više od 60 kompanija uz preko 600 objavljenih oglasa, održan je i prvi od tri planirane onlajn panel diskusije pod nazivom "Kako da na pravi način STARTUJeš karijeru?".

Koji je vaš talenat?

Gosti portala Startuj.infostud.com, kao deo Infostud grupacije sajtova, bile su tri mlade uspešne žene, koje su kroz lična i poslovna iskustva posetiocima vebinara približile probleme pronalaska prvog zaposlenja, ali i otkrile nekoliko korisnih saveta u pripremi za taj važan životni korak. 

Upravo o tom segmentu pripreme pre samog konkurisanja za posao je i govorila Jelena Novarlić, ekspert za brendiranje poslodavaca u kompaniji Delhaize Srbija.

- Pre svega, veoma je važno da kandidat uspe da prepozna svoj talenat, a s druge strane da se dobro upozna sa kompanijom u kojoj konkuriše, odnosno da bude upoznat sa kompanijskom kulturom i konkretnom radnom pozicijom. Ono što svaki kandidat treba da ima na umu je da koliko god kompanija bila ta koja treba njega da izabere, i on je taj koji bira i zato taj izbor treba da bude najbolji za njega. Važno je da bude iskren, maksimalno otvoren, a mi u Delhaize ohrabrujemo naše zaposlene, ali i praktikante da imaju inicijativu, da postavljaju pitanja, nudimo im treninge i obuke, kao i napredovanje u svim mogućim pravcima, vertikalno i horizontalno - rekla je Jelena Novarlić.

Spremite dobar CV i motivaciono pismo

Dobro i ispravno napisan CV vrlo je važan segment u sveukupnom procesu regrutacije, ali po rečima Tamare Crnokrak iz ljudskih resursa kompanije Froneri, motivaciono pismo je takođe veoma važno.

- Posao se ne može pronaći preko noći, potrebno je javiti se na veliki broj konkursa i zbog toga je vrlo važno da se krene na vreme. Mada, za pravo zaposlenje ipak treba sačekati završnu godinu studija, jer se lako može dogoditi da budete u manjku sa vremenom, pa ga onda i nemate dovoljno za učenje. Dobro napisan, strukturisan CV je vrlo važan, budući da mi obraćamo pažnju na detalje i ukoliko je u njemu navedeno da kandidat poseduje određene veštine i iskustva, očekujemo da nam o tome ispriča. Uz to, mnogo pažnje pridajemo i motivacionom pismo, jer kandidati u njemu moraju da nas ubede da izaberemo baš njih. Diploma sa master studija nam govori o posvećenosti kandidata za usavršavanjem, ali nije to preduslov za dobijanje posla - istakla je Tamara.

Da li ste informisani?

Ana Vukotić, diplomirani sociolog sa dugogodišnjim iskustvom regrutera u kompaniji Bosch govorila je o neophodnosti usavršavanja svojih veština i strpljenju prilikom traženja prvog zaposlenja.

- Kada se šalju prijave treba biti autentičan, prepoznati svoje kvalifikacije i znati kako napisati dobar CV koji je modifikovan upravo za tu radnu poziciju, a to znači da ste se dobro informisali. Konkretno, Bosch je velika internacionalna kompanija i kod nas je poznavanje engleskog jezika često neophodno, i ukoliko sebe vidite kod nas, trebalo bi da unapređujete svoje znanje iz te oblasti. Vežba je potrebna i da se napiše dobar CV i treba znati da su retki ljudi koji odmah pronađu posao. Zbog toga treba biti uporan i strpljiv, jer rad na sebi uvek donosi rezultat - istakla je Ana.

Tokom zanimljive razmene iskustava učesnice panela su govorile i o otvorenim praksama u svojim kompanijama, kao i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, zatim stavkama i veštinama koje bi trebalo unositi u CV, ali i konkretnim savetima kako se ponašati prilikom razgovora za posao i koliko je važna preporuka profesora za dobijanje posla.

A ukoliko ste propustili naš vebinar, pogledajte video.

Kopiraj link