Vesti

Veliki uspeh naših srednjoškolaca na regionalnom takmičenju za najbolju preduzetničku ideju

24.05.2021.
3 min

Na takmičenju EUSAIR POPRI, koje je održano 11. i 12. maja, u konkurenciji 9 srednjoškolskih timova iz 9 zemalja jadransko - jonske regije, tim Gimnazije „9. maj“ u Nišu osvojio je 3. mesto.

Veliki uspeh naših srednjoškolaca na regionalnom takmičenju za najbolju preduzetničku ideju

Foto: Pixabay

Na to takmičenje plasirali su se kao pobednici, u konkurenciji srednjoškolskih timova, prošlogodišnjeg Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju.

Njihova inovativna ideja, nazvana VAH (Virtuelna Analitička Hemija), je softver i namenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola, ali i studentima fakulteta koji u nastavnom planu i programu imaju analitičku hemiju, objašnjava mentorka tima, profesorka hemije, Aleksandra Gošnjić.

„Analitička hemija je, zbog boja, vizuelno lako prenosiva u virtuelni svet. Mi smo to iskoristili i naš softver omogućava simulaciju hemijskih procesa. Ono što se odigrava u epruveti „preneli“ smo u VAH“ rekla je Gošnjić.

Softver je u razvojnoj fazi, dodaje mentorka tima, i još kaže da su ga testirali na časovima hemije u nekoliko odeljenja i, kako kaže, imaju lepe povratne informacije i od učenika i od profesora hemije.

„Ako škole nemaju dobro opremljene hemijske laboratorije i nemaju uslove za izvođenje ogleda, koji su osnova nastave hemije, mi nudimo rešenje. Nadamo se da će to prepoznati Ministarstvo prosvete, ili neke druge obrazovne institucije, kako bi naš softver postao deo obrazovnog sistema. Na nama je da radimo još više i da budemo potpuno spremni za tržište.“

U tome će im pomoći i naučeno na regionalnom, a pre toga i na Takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju, ističe članica tima, učenica 3. razreda Gimnazije „9.maj“ u Nišu, Mila Projović.

„Za regionalno, pomoglo nam je iskustvo sa takmičenja u našoj zemlji. Na Takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju smo mnogo naučili i o tržištu i o biznis planu. Mnogo praktičnih veština koje u gimnaziji nismo imali prilike da učimo. To znanje smo primenili na regionalnom takmičenju. Zajedničko za ta dva takmičenja je što smo morali da radimo i da se trudimo i za jedno i za drugo.“

Regionalno takmičenje je bilo na engleskom jeziku.

„Uradili smo biznis plan i pripremili prezentaciju, sve na engleskom, što jeste teže u odnosu na predstavljanje na maternjem jeziku. Na žalost, takmičenje je bilo „onlajn“, ali svakako je događaj koji se pamti,“ dodaje ta sedamnaestogodišnjakinja i za kraj poručuje vršnjacima, ali ne samo njima: „Trudite se da radite nešto inovativno, da stvarate nešto novo i zanimljivo. Svoje vreme ulažite u nešto kreativno i kvalitetno, a ne samo u igranje igrica ili na telefonu.“

Tim niške Gimnazije „9.maj“ nastavlja da razvija inovativnu ideju. Nadaju se da će njihov softver pomoći da učenje hemije bude i lakše i zanimljivije.

 

Izvor: RTV

 

Kopiraj link