Vesti

VI Međunarodna letnja škola latinoameričkih studija, 13-17. jul

13.07.2022.
3 min

Šesto izdanje Međunarodne letnje škole latinoameričkih studija, u organizaciji Društva hispanista Srbije i suorganizaciji Iberoameričkog centra Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i Instituta za evropske studije u Beogradu, kao i podršku Ustanove kulture „Parobrod“ iz Beograda, Argentinske ambasade u Beogradu, Instituta IDEAZ iz Beča, Fondacije „Andžej Dembič“ iz Varšave, Centar za latinoameričke studije Fakulteta političkih nauka iz Beograda i Centar za društvene studije NUKLEAS iz Brazila, biće održano od 13. do 17. jula 2022. u Beogradu i Novom Sadu.

VI Međunarodna letnja škola latinoameričkih studija

Prvi dan Letnje škole biće posvećen stogodišnjnici rođenja velikog brazilskog intelektualca Darsija Ribeire. Razgovor o njemu vodiće predsednica Društva hispanista Srbije Jelena Spasojević i profesor Tehnološkog instituta u Montereju (Meksiko) Dejan Mihailović, a virtuelno će se uključiti i profesorka Državnog univerziteta u Rio de Žaneiru Lija Farija. Nakon toga, uslediće predavanje prof. Dejana Mihailovića na temu „Pobuna ili potčinjenost? Latinska Amerika u opasnosti večite sadašnjosti”.

Drugog dana Letnje škole biće održan dijalog između Argentinca Gida Hercoviča, istraživača pri CONICET-u u Buenos Ajresu i Autonomnom nacionalnom univerzitetu u Meksiku i Igora Štiksa, profesora Fakulteta za medije i komunikaciju u Beogradu i višeg naučnog saradnika Fakulteta umetnosti Univerziteta u Ljubljani, na temu „Kulture hipohondrije: Globalni život u vreme opalih političkih očekivanja“. 

Treći dan Međunarodne letnje škole latinoameričkih studija, 15. juli, posvećen je temi „Književnost i politika: Alibi u savremenoj hispanoameričkoj prozi – Kuba, Venecuela, Čile”, koju će predstaviti književnik i prevodilac Branko Anđić. Istog dana, vajar i profesor Univerziteta u Verakrusu Uroš Ušćebrka govoriće o ličnoj viziji susreta odnosno sudara kultura u Meksiku.

Četvrti dan rezervisan je za Novi Sad, gde će na Filozofskom fakultetu profesor Univerziteta u Pečuju Domingo Lilon iz Dominikanske Republike govoriti o Latinskoj Americi kroz prizmu književnosti, dok će Bojana Kovačević Petrović, upravnica Iberoameričkog centra FFUNS, predstaviti Kulturni identitet Meksika iz lične perspektive.

Poslednji dan Letnje škole biće održan u Institutu za evropske studije, a predavači će biti sociološkinja sa Univerziteta u Buenos Ajresu Andrea Mataljana, koja će govoriti na temu „Nelson Rokefeler i umetnička diplomatija Latinske Amerike“ i istoričar i društveni aktivista Andrej Grubačić, čije predavanje nosi naziv „Društva protiv države: Politike autonomije u Ćijapasu i Rožavi“. 

U VI Međunarodnoj letnjoj školi latinoameričkih studija učestvovaće 49 polaznika iz Srbije, Meksika, Argentine, Kostarike, Brazila, Italije, Irske, Bugarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine. Radni jezici su španski i engleski.

Više informacija na:

Kopiraj link