Vesti

XVIII Producentski dan ove godine 02. i 03. juna na FDU

25.05.2023.
3 min

Producentski dan je najveći festival studenata filmske i televizijske produkcije u regionu, i ove godine se održava pod sloganom "Producenti idu na odmor".

XVIII Producentski dan ove godine 02. i 03. juna na FDU

Nastao je pre 18 godina na Fakultetu dramskih umetnosti sa ciljem promovisanja studentskih radova, profesije producenta i Katedre za Filmsku i TV produkciju, odnosno ukazivanja na značaj njene uloge u edukaciji kadrova u oblasti umetnosti, kulture i medija.

Profesor Goran Peković, idejni tvorac i mentor prvog Producentskog dana, tada je sa studentima četvrte godine, od kojih su danas neki već i profesori, uspešni producenti, direktori televizijskih stanica, kreirao manifestaciju koja je rasla i razvijala se i svake godine postajala sve značajnija. Toliko značajna da je danas to priznata međunarodna smotra studenata produkcije. Vrednost producentskog rada danas je prepoznata svuda u svetu. Ove godine je Akademija dramskih umetnosti u Zagrebu održala svoj prvi „Produkcijski dan“. Katedra filmske umetnosti Univerziteta u Majamiju je organizovala svoj prvi studentski filmski festival „Shorts Miami Film Festival“, na kome su nagrađeni i radovi studenata Filmske i TV produkcije sa Fakulteta dramskih umetnosti a jedan od članova žirija je bila i profesorka Zorana Popović. Katedra za Filmsku i TV produkciju je 60 godina postojanja proslavila uspostavljanjem saradnje sa prestižnim školama iz SAD – Tish School of Arts sa Univerziteta u Njujorku i sa Univerzitetom u Majamiju - Department of Cinematic Arts. Upravo će ove godine specijalni gosti biti studenti Univerziteta iz Majamija, kao i njihovi profesori Rafal Sokolowski i Rechna Varna koji će učesnicima festivali održati i master klas. Osim gostiju iz Majamija, ovogodišnji Producentski dan svojim prisustvom uveličaće i gosti profesori i studenti sa Akademije dramske umjetnosti iz ZagrebaAkademije scenskih umjetnosti iz Sarajeva, kao i gosti sa Sarajevo Film Festivala.

Ovogodišnji 18. Producentski dan održaće se 2 i 3 juna. Tokom dva dana biće upriličena i dva panela. Panel sa temom „Žene na filmu“ a panelisti su Amra Bakšić Čamo, Rea Rajčić, Snežana Van Houwelingen i Ana Adžić. Na panelu „TV serije“ panelisti su Tatjana Žeželj Gojković, Boban Jevtić, Bojan Vuletić i Ivana MikovićMia Avdagić predstaviće Sarajevo film festival i Sarajevo Talents program.

Dodela nagrada održaće se 3 juna. Katedra za Filmsku i TV produkciju dodeljuje i dve značajne nagrade: „Lučonošu“ će ove godine primiti Ana Adžić za svoj uspešan producentski rad. Nagradu „Lučonoša za životno delo“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti posebno kroz oblast filmske kritike, produkcije i festivalskog programiranja, primiće alumini katedre – Nenad DukićNenad Dukić će učesnicima panela održati i master klas.

Nakon dodele nagrada gosti će moći da uživaju u koktelu i druženju, uz poznatu muziku 80ih godina prošlog veka. 

Slučajno ili ne, ovogodišnja tema posvećena je vizualno primamljivoj estetici Majamija, kao i kompjuterskim igrama i televizijskim serijama koje su obeležile detinjstvo generacije studenata IV godine (GTA: Vice City i “Miami Vice”). Slogan ovogodišnjeg Producentskog dana je “Producenti idu na odmor”. 18. Producentski dan kreiraju i realizuju studenti IV godine Filmske i TV produkcije: Milica Milinković, Danilo Mladenović, Tamara Tomašević, Aleksandra Kočijašević, Rastko Stojanović, Andrej Erić, Klara Vujović, Marija Mijušković, Stevan Vojvodić, Sofija Urošević, Nikola Uzelac, Dimitrije Bunčić i Valentina Šekularac, a pod mentorstvom profesorke Jelene Mitrović. 

Kopiraj link