Vesti

Za inovaciju tri novosadske naučnice zainteresovano i strano tržište

09.03.2021.
3 min

Doktorke biohemijskih nauka Ivana Beara, Nataša Simin i Marija Lesjak, vanredne profesorke na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, posle velikog uspeha zajedničke inovacije, osnovale i kompaniju.

 

Doktorke osnovale kompaniju

Foto: Pixabay

Inovacija tri novosadske naučnice je biljni preparat efikasan u borbi protiv heliko-bakterije. Nazvale su ga „Herbelikoˮ.

 

Preparat je kombinacija tri etarska ulja koja se dobijaju specijalnim postupkom iz lekovitih aromatičnih biljaka. To je kompleksna smeša velikog broja jedinjenja koja zajednički ispoljavaju antibakterijski efekat protiv heliko bakterije“ kaže za RTV dr Nataša Simin.

 

Od početka istraživanja do gotovog proizvoda prošlo je osam godina.


Bile smo učesnice jednog međunarodnog projekta čiji je cilj bio da se pronađu nova prirodna jedinjenja koja mogu da budu efikasna u eliminaciji heliko-bakterije. Nismo želele da rezultati naših istraživanja ostanu samo citirani u nekim naučnim krugovima. Želele smo i primenu tih rezultata i to radi onih koji imaju problem sa tom bakterijom.“ dodaje dr Ivana Beara.

 

Usavršavale su formulaciju i posle nekoliko godina proizvod registrovale kao dijetetski suplement. U međuvremenu je njihova kombinacija ispitivana i u međunarodnim laboratorijama.

 

Nismo očekivale da će biti toliko interesovanje domaćih distributerskih kompanija, ali i da će inostrano tržište biti zainteresovano za naš preparat. To su sada novi izazoviˮ  kaže dr Marija Lesjak.


Jedan od planova za naredni period je upravo to – izlazak na inostrano tržišteˮ, dodaje dr Nataša Simin.

 

Doktorke biohemijskih nauka, vanredne profesorke na PMF-u u Novom Sadu, zbog zajedničke inovacije počele su da uče neke, za njih, nove oblasti. Našle su se, kako kažu, na samom početku i radi sticanja preduzetničkih veština, ponovo uzele „knjigu u rukeˮ. Osnovale su kompaniju i nazvale je „Herbeliksaˮ.

 

Malo je žena u inovativnom preduzetništvu. Jedan od razloga verovatno je i pitanje, kome se više posvetiti, da li poslu ili porodici. Ne treba da se plaše. Sve je više fondova koji podržavaju žene koje se bave preduzetništvom“  naglašava dr Marija Lesjak.

 

Prošle godine prijavile su se na Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju i u konkurenciji više od 100 timova, osvojile 2. mesto. Ponosne su na to što su osvojile nagradu, ali im je još važnije što njihova inovacija pomaže onima koji imaju problema sa heliko bakterijom.

 

 

Izvor: RTV

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

Studenti skupili više od 4.000 paketića za decu sa Kosova i Metohije
20.01.2022.
1 min

Studenti skupili više od 4.000 paketića za decu sa Kosova i Metohije

Vesti
Dnevnica i do 3000 dinara: Koliko se zarađuje preko studentskih zadruga u Novom Sadu?
26.01.2021.
2 min

Dnevnica i do 3000 dinara: Koliko se zarađuje preko studentskih zadruga u Novom Sadu?

Vesti
NIS te zove, javi se: Andrijana i Filip rekli “Halo” i iskoristili svoju šansu 
12.04.2024.
9 min

NIS te zove, javi se: Andrijana i Filip rekli “Halo” i iskoristili svoju šansu 

Vesti