Vesti

Ženska inicijativa na Novosadskom omladinskom festivalu

11.08.2022.
3 min

Ujedinjene nacije su proglasile 12. avgust za Međunarodni dan mladih, koji se obeležava svake godine kako bi se skrenula pažnja na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika, studenata.

Ženska inicijativa

Foto: Aleksandra Ćurić i Vladimir Veličković 

Uz podršku Gradske uprave za privredu Grada Novog Sada, Gradske uprave za sport i omladinu - Kancelarije za mlade, OPENS i Gradskog zelenila, u saradnji sa Kancelarijom za saradnju sa civilnom društvom Novog Sada i Novosadskim omladinskim forumom, organizovaće se  Novosadski omladinski festival koji obeležava ovogodišnji Međunarodni dan mladih u Evropskoj godini mladih u Novom Sadu.

Festival je događaj sa jednodnevnim bogatim programom na novosadskoj plaži Štrand koji će početi 12. avgusta 2022. godine sa početkom od 13 časova, gde će takođe učestvovati i Ženska inicijativa, te sprovoditi anketu među sugrađanima za smanjenje menstrualnog siromaštva.

Menstrualno siromaštvo je važna, ali često ignorisana kriza javnog zdravlja. Nažalost, stigmatizacija ove teme utiče na razvoj mentalnog i fizičkog zdravlja žena, pa vremenom žene nemaju svest o ovom terminu. Život u područjima pogođenim ratovima ili prirodnim katastrofama, takođe otežava ženama i devojkama da na higijenski način kontrolišu menstruaciju.

Zemlje u kojima žene imaju ograničena prava, naročito imaju probleme. Sram zbog mentruacije ima i negativne mentalne efekte na žene. Osećaju se bespomoćno i posramljeno zbog normalnog biološkog procesa.

Tokom festivala imaćete priliku da se upoznate sa omladinskim organizacijama, da se informišete o tome na koji način možete da se pridružite ili pomognete delovanju udruženja, posetite neke od aktivacija koji su oni pripremili i da se upoznate sa dugoročnim i kratkoročnim programima za mlade.

Prema rečima organizatora, na centralno postavljenoj bini, festival će otvoriti panel diskusija sa temom „Participacija mladih u kulturi i uticaj pop kulture na mlade“, zatim slede muzički nastupi neafirmisanih novosadskih omladinskih bendova i debata koju organizuju mladi. Festival prati i izložba mladih umetnika, koja će imati humanitarni karakter. Promovišući zdrave stilove života, tokom festivala biće održan i turnir u modernom sportu tekbolu, koji će pored takmičarskog, imati i egzibicioni karakter.

Ovaj festival slavi mladost i mlade! Organizovan je od strane mladih, za mlade, na Međunarodni dan mladih, u evropskoj godini mladih i u gradu mladih!

Ženska inicijativa

Foto: Aleksandra Ćurić i Vladimir Veličković 

Više o Ženskoj inicijativi:

Jovana Mrdalj, Jelena Mirić i Milica Sekulić – Članice Studentskog parlamenta kao i studentkinje Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, uz podršku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, kao i podršku Dobrile Marković, izvršne direktorke udruženja „Sloboda nema cenu“, uspele su da ideju pretvore u delo. Naime, kroz programe „MLADI SU ZAKON“, ženska inicijativa drugu godinu za redom dobila je finansijska sredstva za sprovođenje akcije „besplatnih higijenskih uložaka“ za sve studentkinje i zaposlene na njihovom matičnom fakultetu. Motivisali su ostale fakultete i srednje škole kako u Republici Srbiji, tako i regionu da krenu njihovim putem i da uvrste besplatne higijenske uloške u svoje obrazovne institucije.

Kopiraj link

Slični tekstovi

Ženska inicijativa ohrabrila 18.000 studentkinja na 15 fakulteta
02.11.2023.
3 min

Ženska inicijativa ohrabrila 18.000 studentkinja na 15 fakulteta

Vesti
Prva tribina Ženske inicijative i besplatni PAPA testovi
03.10.2022.
2 min

Prva tribina Ženske inicijative i besplatni PAPA testovi

Vesti
Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP
19.04.2024.
3 min

Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP

Vesti