Vesti

Žitištanin Dragan Kosović na čelu Asocijacije studenata iz Evrope

14.01.2021.
3 min

Žitištanin Dragan Kosović izabran je za predsednika Asocijacije studenata iz Evrope, na Ruskom univerzitetu prijateljstva naroda u Moskvi. On je pretprošle godine izabran za predsednika studenata iz Srbije na pomenutom moskovskom univerzitetu.

 
Predsednik asocijacije studenata
Foto: Pixabay

Krajem te 2019. godine, 16 predsednika studenata iz evropskih država, među kojima sam bio i ja, doneli su odluku o stvaranju Asocijacije studenata iz Evrope. Kao i svakoj asocijaciji, pa tako i ovoj, bio je potreban predsednik. Ostali predsednici jednoglasno su izabrali mene. Tako sam postao prvi predsednik Asocijacije Evrope u istoriji našeg univerziteta – kaže Dragan Kosović.

 

On će biti zadužen za ostvarivanje komunikacije studenata i fakultetskih administracija na univerzitetu.

 

– Moj ključni zadatak, kao predsednika, jeste da organizujem rad asocijacije i da pomažem studentima koji imaju bilo kakvih problema vezanih za administraciju na fakultetima. Ponekad je to samo problem sa jezikom ili nerazumevanjem, a ponekad studenti ne znaju kome treba da se obrate, pa se obraćaju meni, a ja ih dalje povezujem sa službama i ljudima, koji su im potrebni. Takođe, moja odgovornost je i organizovanje manifestacije „Nedelja kulture Evrope“. To je sedmodnevno predstavljanje istorije, kulture i običaja evropskih naroda. Iako je posao veoma odgovoran, pruža veliko zadovoljstvo, jer se stiču poznanstva sa raznim ljudima i stiču se nova saznanja i iskustva. Naravno, ovo je i prilika da svoju zemlju predstavljam u najboljem svetlu – ističe Dragan.

 

Aktivan i u kulturno-umetničkom društvu

Kosović je na trećoj godini studija međunarodnih odnosa. Zbog situacije sa pandemijom, studije su sada u onlajn formatu.

 

Iako je učenje preko kompjutera naporno, ono ima i svoje prednosti. Jedna od njih je ta što se nalazim kod kuće, što mojim roditeljima predstavlja olakšanje, jer je život u Moskvi poprilično skup – napominje Dragan.

 

Dok su mere to dozvoljavale, Dragan je bio aktivan i u KUD „2. oktobar“ u Žitištu. Zajedno sa ocem organizovao je i onlajn koncert, sa prenosom uživo na društvenim mrežama. On je i u Moskvi, kao pridruženi član Kulturno-umetničkog društva „Tamo daleko“, nastupao u Kremlju, na obeležavanju 60 godina univerziteta čiji je student.

 

A što se tiče planova nakon završetka studija, Dragan je tu izričit.

 

Kako mi je ostalo još godinu dana do kraja studija u Rusiji, vreme je i da razmišljam o tome šta raditi posle fakulteta. Moj trenutni plan je da se vratim u Srbiju i završim master studije na nekom od srpskih univerziteta. Želim i da doprinesem zbližavanju ruskih i srpskih univerziteta i studenata, jer smatram da je razmena znanja veoma bitna, kao i negovanje dobrih odnosa i saradnje – poručuje Dragan Kosović.

 

 

Izvor: Zrenjaninski

 

 
Kopiraj link

Slični tekstovi

Smog odgovoran za 400.000 umrlih godišnje u Evropi
12.10.2018.
4 min

Smog odgovoran za 400.000 umrlih godišnje u Evropi

Vesti
Predstavljanje programa za studente: Putujemo u Evropu
24.03.2017.
1 min

Predstavljanje programa za studente: Putujemo u Evropu

Vesti
Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP
19.04.2024.
3 min

Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP

Vesti