Vesti

Zlatni olimpijac i đak generacije Dobrica Jovanović - student prestižnog MIT-a

24.01.2022.
2 min

Po završetku Matematičke gimnazije, mnogi njeni đaci je često posećuju - kao predavači ili dolaze na donatorske večeri da sačuvaju kontakte. Među njima je i student prve godine MIT-a Dobrica Jovanović.

Zlatni olimpijac i đak generacije Dobrica Jovanović - student prestižnog MIT-a

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Kao najuspešnijem maturantu pripala mu je novoustanovljena nagrada "Mihajlo Sporić".

Interesovanje za matematiku i fiziku Dobricu je odvelo do Matematičke gimnazije, pa do MIT-a.

"Neka najveća takmičenja su mi u protekle dve godine kada sam bio treći i četvrti razred. Tada sam osvojio dve zlatne medalje na Međunarodnoj olimpijadi iz matematike, i zlatnu medalju na evropskom prvenstvu iz fizike. To su mi možda najbolje medalje", kaže Dobrica Jovanović.

Objašnjava kako se odlučio za MIT.

"Bio sam primljen na MIT, a na Kembridžu nisam dobio stipendiju. Tako da nisam donekle birao, ali kasnije, kada sam se informisao, zaista sam shvatio da je MIT odličan i da možda čak i sistem rada meni više odgovara. Mogu da se posvetim onome što volim i da uzimam one kurseve koji su mi najzanimljiviji", ističe Dobrica.

Po završetku zimskog raspusta vraća se na fakultet, jer se tamo, uz poštovanje protivepidemijskih mera, nastava održava uživo.

O izboru predmeta kaže da je sistem na fakultetu takav da mora da uzme i neke društvene predmete.

"To se meni na prvu loptu nije svidelo. Onda kada su me, da kažem primorali, nekako mi je drago što sam uzeo na primer filozofiju, i to mi je bio baš zanimljiv kurs. Ovog semestra sam odlučio da uzimam samo kurseve iz matematike i fizike", kaže student prve godine MIT-a.

Planira još da se bavi istraživanjima i da upiše doktorske studije. Onima koji ove godine treba da upišu studije, savetuje da upišu ono što žele.

 

Izvor: RTS

Kopiraj link