Obrazovanje

4 saveta kako da izbalansiraš leto i učenje

31.07.2023.
3 min

Leto i nekolicina nepoloženih ispita sigurno nisu scenario koji bi priželjkivao, ali naprosto se takve situacije neretko dešavaju i na tebi je da odabereš „formulu” koja će raditi najbolji posao.

4 saveta kako da izbalansiraš leto i učenje

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Pre nego zađemo dublje u savete i mehanizme kojima se možeš poslužiti, nulto pravilo je da se u tom trenutku ne osvrćeš na prošlost, već da iskoristiš maksimum od predstojećeg perioda – kako odmora, tako i dana za pripremu ispita.

Savet 1: Napravi estimacije

Kako bi napravio dobar plan, najpre nabavi sve potrebne informacije, kao što su kalendar ispita, potrebna literatura i opseg gradiva koje je potrebno da pripremiš i pokušaj da prikupiš savete kolega koji su već polagali te ispite. Sve ove informacije pretoči u estimacije potrebnog vremena da pripremiš preostale ispite.

Pokušaj da budeš što realniji kada procenjuješ vreme i oslanjaj se na prethodno iskustvo koje si imao pripremajući ispit iz iste grupe predmeta ili sličnog obima i težine literature.

Savet 2: Napravi plan rada

Jednom kada imaš jasan broj dana koji ti je potreban za pripremu svakog ispita, napravi svoju roadmap-u polaganja ispita. Unesi sledeće elemente:

  • Datum početka spremanja svakog od ispita;
  • Datum završetka spremanja svakog od ispita na osnovu estimacija;
  • Kontrolne tačke kao što su obnavljanje gradiva, unakrsno propitivanje sa kolegama koji pripremaju isti ispit, i sl.;
  • Datum završetka manjih celina;
  • Datum polaganja ispita.

Takođe, razmisli o redosledu pripreme ispita, ukoliko ti je preostalo više od jednog. Nekada se savladano gradivo prilikom pripreme jednog ispita možete iskoristiti i za drugi ili je naprosto jedan od ispita vremenski osetljiviji od drugih.

Jednom kada vizuelno sagledaš sve pomenute činioce, ispred sebe ćeš imati jasan plan uz koji, ukoliko ga slediš, a uz realno postavljenje estimacije, možeš u svakom trenutku znati koliko još imaš preostalog posla.

Savet 3: Nabavi svu literaturu pre početka letnje pauze

Leto je trenutak kada se većina kolega sa fakulteta razmili po svojim gradovima, ode na letovanje i ostavi knjige i materijale za učenje  ili jednostavno postanu manje dostupni za pitanja u vezi sa učenjem. Iz tog razloga razmišljaj o literaturi i prikupljanju saveta na vreme.

Savet 4: Leto nije propalo!

Ukoliko se nađeš u ovoj situaciji, nemoj sebe zarobiti idejom da je svaki letnji dan unapred propao zbog nekoliko ispita. Ne mora tako biti! Uz jasno napravljen plan, uvek ćeš znati koji si deo posla već obavio, a koji te i dalje čeka. Organizuj dane tako što ćeš kombinovati sve one letnje aktivnosti kojima si se radovao, ali i sate učenja, jer na taj način nećeš imati osećaj da si celo leto podredio pripremi ispita.

Kopiraj link

Ivana Stanić

Ivana je master studentkinja informacionih sistema i tehnologija na FON-u. Voli kvalitetne ljude, život i filmove. Rečenica koju voli da citira: "Ne ograničavaj svoje izazove, izazovi svoje granice."