Obrazovanje

5 saveta kako da uspešno položiš maturski i prijemni ispit

07.05.2024.
4 min

Polaganje maturskog i prijemnog ispita predstavlja ključni momenat za svakog osnovca i srednjoškolca. Ovaj ispit nije samo testiranje znanja, već i prilika da pokažeš svoju sposobnost razumevanja i primene gradiva koje si učio tokom školovanja.

5 saveta kako da uspešno položiš maturski i prijemni ispit

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Uspeh na maturskom i prijemnom ispitu može imati veliki uticaj na tvoju budućnost, otvarajući vrata ka željenom fakultetu ili poslu. Stoga je važno da se adekvatno pripremiš i pristupiš učenju i pripremi maturskog, odnosno prijemnog ispita sa samopouzdanjem i strategijom.

U ovom tekstu izdvojili smo nekoliko saveta koji ti mogu pomoći u uspešnom polaganju maturskog i prijemnog ispita.

1. Planiraj i organizuj se

Napravi raspored učenja koji će ti omogućiti da naučiš svo gradivo na vreme. Razmisli prvo o rasporedu ispita i prioritetima, koliko materijala imaš da naučiš i za koji vremenski period, sakupi sav potreban materijal za učenje, kao što su udžbenici, skripte ili beleške koje si pravio tokom školovanja.

Kada sve isplaniraš, počni na vreme sa učenjem. Budi svestan da ne možeš za dan ili dva sve naučiti, već napravi takav raspored da imaš dovoljno vremena i za učenje, ali i za odmor.

2. Aktivno uči

Umesto pasivnog čitanja ili slušanja, aktivno učenje uključuje različite tehnike poput podučavanja drugih, ponavljanja, učenja u društvu ili izrade beleški. Na ovaj način ćeš bolje razumeti gradivo i lakše ćeš ga zapamtiti.

Nemoj samo da čitaš gradivo i na taj način gubiš vreme, već dok učiš beleži, ponavljaj, diskutuj o gradivu sa drugima. Pored udžbenika, koristi i dodatne materijale poput radnih sveski, onlajn tutorijala ili video lekcija kako bi bolje razumeo gradivo. Takođe, dok učiš pravi beleške ili izdvoji ključne delove gradiva, a nakon učenja pregledaj redovno svoje beleške kako bi osvežio svoje znanje i lakše zapamtio najbitnije delove. Veoma uspešne taktike za lakše učenje možeš pronaći i na našem sajtu.

3. Vežbaj na starim primerima

Rešavanje ranijih ispita ili probnih testova pomoći će ti da se upoznaš sa formatom ispita i otkriješ koji deo gradiva manje znaš, ali i da vidiš šta te očekuje na dan maturskog ili prijemnog ispita.

Vežbanjem na prethodnim primerima upoznaćeš se sa stilom pitanja i vrstama zadataka koje možeš očekivati. Samim tim, to će ti omogućiti da prilagodiš svoje učenje prema prethodnim ispitima i testovima, ali i da se fokusiraš na područja koja zahtevaju dodatnu pažnju. Razne testove znanja od prethodnih godina, takođe možeš da rešavaš na našem sajtu.

4. Zdrav način života

Redovna fizička aktivnost, zdrava ishrana i dovoljno sna ključni su za održavanje visokog nivoa energije i koncentracije tokom učenja. Priprema samog maturskog, odnosno prijemnog ispita zna biti naporna i iscrpljujuća, zato je važno da ne zaboraviš da odmoriš svoj mozak i telo, jer ako se preopteretiš veća je mogućnost da nećeš moći da savladaš gradivo kao što bi to učinio kada si odmoran.

5. Pripremi se i psihički

Radi na samopouzdanju i kontroli koji su važni kako bi smanjio tremu i poboljšao rezultate na maturskom ili prijemnom ispitu. Vežbaj tehnike dubokog disanja, vizualizacije uspeha i pozitivnog načina razmišljanja kako bi se osećao smirenije i sigurnije tokom ispita.

Srećno!

Kopiraj link

Sara Vuković

Diplomirana novinarka koja uživa u istraživanju i pisanju. Uvek raspoložena za nova znanja, ljude i putovanja.