Obrazovanje

8 najvećih problema u učenju

09.01.2013.
2 min

Prilikom učenja mogu se pojaviti brojni problemi. U nastavku će vam biti predstavljeni oni najčešći:

  1. UčenjeStalno odlaganje početka procesa učenja. Niste motivisani. Nikako da sednete, da "zagrejete stolicu". Sve drugo vam je važnije.
  2. Brzo odustajanje od učenja zbog drugih poslova, aktivnosti, obaveza ili provoda. Prijatelji vas zovu na rođendan, proslavu, žurku. Roditelji su vas zamolili da odete do prodavnice, da im pomognete u sređivanju stana... Sve su ovo sastavne aktivnosti života, ali mogu da ometaju proces učenja ako nisu dobro raspoređene u odnosu na učenje.
  3. Neredovno učenje (kampanjsko učenje), učenje pred sam ispit... Dva meseca je do ispitnog roka, mislite da imate dovoljno vremena, odlažete početak učenja. Ovo je obično velika varka. Vreme do ispita brzo prođe, a vi se nađete u "nebranom grožđu" jer imate malo vremena da kvalitetno pripremite ispit.
  4. Osećaj brzog zaboravljanja i pomešanosti naučenog. Često se dešava da se uči više od onoga što je optimalno za taj dan, često ne povezujete činjenice, informacije i znanja iz prethodnih sličnih predmeta, niste dovoljan broj puta ponovili gradivo, niste razjasnili najvažnije celine, izvukli teze za lekciju... Sve to može rezultovati u zaboravljanju pređenog.
  5. Strah od ispita je jedan od najvećih ometača procesa učenja. Još na samom početku učenja krećete da razmišljate o ispitu, o negativnom ishodu, slušate razne priče i govorkanja o ovom ili onom profesoru. Javlja se trema, nervoza, predispitni strah, a još niste završili proces učenja.
  6. Učenje bez proveravanja i ponavljanja gradiva. Prelazite gradivo samo čitanjem. Dok čitate sve razumete, zadovoljni ste, mislite da će sve ostati u memoriji. To je druga varka u učenju. Učenje bez ponavljanja i proveravanja je uzaludno učenje.
  7. Nepostojanje vlastite organizacije gradiva. Niste napravili plan aktivnosti za predmet koji spremate. Ne postoji dnevni, ali ni nedeljni ni mesečni plan. Ne znate kad počinjete tog dana, koji deo aktivnosti je predviđen za učenje, a koji za slobodno vreme...
  8. Postojanje velikih teškoća u razumevanju gradiva. Niste bili na predavanju i niste čuli izlaganje profesora. Ili, bili ste na predavanju, ali ste "hermetički" slušali. Posle predavanja niste razjasnili nerazumljive delove, nejasnoće, nove reči i sl. Niste razgovarali sa kolegama o obrađenoj temi... Rezultat su veliki problemi u razumevanju gradiva.

 

Preuzeto iz "Vodič za učenje" LINKgroup

Kopiraj link

Slični tekstovi

5 stvari koje možeš da uradiš kako bi sačuvao mentalno zdravlje tokom studiranja
04.06.2021.
6 min

5 stvari koje možeš da uradiš kako bi sačuvao mentalno zdravlje tokom studiranja

Obrazovanje
Šta ako sam upisao pogrešan faks?
11.05.2021.
4 min

Šta ako sam upisao pogrešan faks?

Obrazovanje
Za uspešan povratak završetku studija nakon dužeg odsustva
13.10.2017.
3 min

Za uspešan povratak završetku studija nakon dužeg odsustva

Obrazovanje