Obrazovanje

Kakve su prakse na fakultetima u Beogradu

07.06.2024.
6 min

Praksa na fakultetima predstavlja organizovani program ili aktivnost koja omogućava studentima da steknu praktično iskustvo u svojoj oblasti studija. Ovi programi povezuju teorijsko znanje stečeno tokom akademskog obrazovanja sa stvarnim radnim okruženjem.

Kakve su prakse na fakultetima u Beogradu

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

U Srbiji postoji nekoliko fakulteta koji su prepoznati po svojim izuzetnim programima prakse i saradnji sa industrijom. Pitali smo studente sa različitih fakulteta kakvo je kod njih stanje što se tiče praksi, pa evo i odgovora:

Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu

U zavisnosti od smera koji te interesuje, jako dobre kompanije nude prakse u različitim sektorima. Neke od njih su: NIS, Brose, BOSCH, Prvi Partizan, Yugoimport, EDePro, Krušik, JTI.  Na Mašinskom fakultetu se takođe organizuje sajam poslova i praksi “Otvorena vrata”, gde dolaze ove, a i mnoge druge kompanije koje su okrenute mašinstvu. Ono što je takođe bitno naglasiti je da kompanije nude prakse u različito vreme i zbog toga je jako bitno pratiti kada su otvoreni pozivi.

Sara Mladenović, studentkinja prve godine mastera na smeru proizvodno mašinstvo, rekla nam je kako joj je bilo na praksi u kompaniji BOSCH: “U okviru programa letnje prakse bila sam u prilici da kao deo tima koji se bavio testiranjem određenih sistema vršim ispitivanje istih na određene prirodne uslove. Ovakav vid prakse doneo mi je to da neka osnovna tehnička znanja koja sam stekla kroz same studije primenim i na stvarne procese, a osim toga praksa mi je donela priliku da naučim kako funkcionišu velike korporacije, koliko je bitno postojanje mentora na samom početku karijere kao i na koji način i kako treba funkcionisati u manjim kao i većim timovima. Svaki vid prakse smatram da je izuzetno koristan pogotovu studentima koji su na sredini studija jer može dati smernice o tome koji deo njihove profesije ih više odnosno manje zanima. U kompaniji u kojoj sam ja radila bih svakako nastavila usavršavanje.”

Fakultet organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu (FON)

Savez studenata FON-a organizuje sajam poslova i praksi “Dani prakse” gde možeš iz prve ruke saznati u kojim kompanijama možeš raditi. Neke od kompanija koje su ove godine nudile praksu su Nestle, Bambi, Lukowa, Apatinska pivara, Oblak tehnologije, Banka Intesa.

Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu

Ekonomski fakultet svoje studente redovno obaveštava putem sajta i društvenih mreža — Instagram stranice, koje kompanije nude prakse u datom trenutku. Mnoge banke u Srbiji raspisuju konkurse, potom revizorske kuće, kompanije poput Delta Holding-a, NCR-a, EKO pumpi.

Saobraćajni fakultet Univerziteta u Beogradu

Poštanski smer ima obezbeđenu praksu u Pošti Srbije, potom smer za logistiku takođe ima stipendirane prakse od strane kompanija poput Milšped-a ili Transfera. Međutim, smer za telekomunikaciju nema obezbeđenu praksu, već moraju sami da se snađu.

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu (ETF)

Najbolji način da saznaš gde možeš raditi nakon ETF-a jeste da posetiš sajam poslova i praksi “JobFair koji se organizuje svake godine u novembru u Zgradi tehničkih fakulteta. Neke od kompanija koje nude zaposlenje studentima su Microsoft, Nordeus, Avisto Eastern Europe, RT-RK, TomTom, Syrmia, Elsys Eastern Europe i mnoge druge.

Farmaceutski fakultet Univerziteta u Beogradu

Fakultet svojim studentima obezbeđuje prakse u državnim zdravstvenim institucijama poput apoteka i bolnica, u zavisnosti od samog smera na kom se student nalazi. Oni koji imaju najbolji prosek odlaze na VMA na praksu. 

Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu

Ukoliko neka kompanija ima otvorenu poziciju, njihov HR kontaktira profesore na fakultetu i traži studente koji bi došli da rade. Fakultet ne obezbeđuje radnu praksu, već organizuje posete kompanijama.

Tehnološko-metalurški fakultet Univerziteta u Beogradu

Kako TMF ima dosta smerova, tako se i situacija sa praksama razlikuje. Studenti odlaze u kompanije poput NIS-a, BOSCH-a, Hemofarm-a, Ball-a, TIGAR tyres-a, FOKA i sličnih kompanija koje traže tehnologe.

Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu — Psihologija

Do sada smo pričali o tehničkim i prirodno-matematičkim fakultetima, ali kada se okrenemo društvenim naukama i fakultetima na kojima se one izučavaju postoje neke sitne razlike. Na psihologiji u zavisnosti od podsmera, praksa se može obavljati u bolnicama (klinička psihologija), srednjim i osnovnim školama (psihologija obrazovanja) ili firmama (psihologija rada).

Katarina Đorđević, studentkinja 4. godine psihologije, rekla nam je kako je njoj bilo na praksi. “Bila sam u tri škole (osnovna, srednja i specijalna) i rekla bih da svaka od njih radi dobar posao što se tiče psihologa. Poenta prakse je bila da se upoznamo sa radom psihologa u obrazovnim ustanovama i da vidimo kako oni primenjuju stečeno znanje. Praksa mi je itekako bila korisna, jer sam se uverila koliko psiholozi rade sa decom i koliko su posvećeni. Nažalost nisam mogla puno da unapredim svoje veštine jer sam išla samo jednom nedeljno na tri sata. Posle fakulteta, otišla bih u osnovnu školu da se oprobam kao prvi posao.”

Pre nego što se upišeš na određeni fakultet, trebao bi da istražiš mogućnosti za praksu koje taj fakultet nudi, uključujući saradnju sa industrijom, mogućnosti za stažiranje, i povratne informacije bivših studenata.

Takođe, mnoge organizacije na fakultetima, kao i sami fakulteti, organizuju sajmove posvećene poslovima i praksama, gde dolaze brojne kompanije i predstavljaju svoj rad i benefite studentima. Upravo ovakve manifestacije su odlični primeri i šansa da se raspitaš iz prve ruke šta te tačno zanima i gde bi mogao/la da se zaposliš.

Kopiraj link

Milica Paunić

Studentkinja TMF-a koja pored nauke, gaji ogromnu ljubav prema čitanju i pisanju u slobodno vreme. Prijatelji za mene kažu da sam putujući jukebox jer znam svaku pesmu, prepoznatljiva sam po svojim šarenim kombinacijama i zaraznom smehu.