Obrazovanje

Rutina na fakultetu: Kako ostati prisutan na predavanjima

14.12.2015.
6 min

Teško vam je da ostanete skoncentrisani na času? Oči vam se sklapaju kako profesor počne sa predavanjem? Ne brinite, ne patite od blagog oblika narkolepsije, jednostavno vaša dijagnoza je „student“.

  

 

I ne, to nije ništa loše. Ustali ste rano, sinoć ste bili u provodu ili ste celu noć učili, možda ste nešto gricnuli na brzinu na putu do faksa, imali ste već 3 predavanja od jutros, a čekaju vas još i vežbe, pa učenje po povratku kući… I tako svaki dan. Sigurno će vam se desiti bar jednom da će vam se prispavati na času i da će vam često koncentracija opasti. To se najčešće dešava na jutarnjim predavanjima (od 8 do 10.30) i tokom poslepodneva (od 2 do 4), taj “patern” ste sigurno primetili.

 

Bilo da ste tek krenuli na izabrani fakultet ili ste iskusni kolega, sigurno i sami znate koliko je teško održati koncentraciju. Čuli ste za razne tehnike, videli reklame o različitim energetskim napicima i ništa nije pomoglo. Naravno da nije, koliko god kofein uticao na naš organizam da ga što duže održi u svesnom stanju, ipak to nije savršeno rešenje.

 

Budući da je prisustvo na predavanjima obavezno, svako izbegavanje će vam se obiti o glavu kad-tad.
Fizički ste tu, ali šta se desi kada baš vas profesor ima nešto da pita ili zatraži da mu objasnite šta ste videli. Pri reči: ”kolega” vi se budite, ne znate gde ste, teško vam je da shvatite šta se radi iako ste možda pre minut pomno slušali predavanje ili ste pratili prezentaciju.

Tada nastaje zbunjenost, teško prilagođavanje novonastaloj situaciji i opšti smeh prisutnih kolega, a vi od profesora dobijete titulu “spavač”. Ovih nekoliko saveta bi trebalo da vam pomogne da prebrodite rutinu.

Kvalitetan san

 

Da do svega ovoga ne bi došlo potreban vam je kvalitetan san, minimun 8 sati odmora dnevno. Ako vam je teško da zaspite čim legnete, probajte da pročitate par redova omiljene knjige i da se opustite. Gledanje noćnog programa na TV-u samo će vas navesti da ga gledate do ranih jutarnjih časova kada bi već trebalo da ustanete. Soba koja bi vam obezbedila miran san tokom noći treba da bude provetrna i prozračna. Ako i preko noći ostane zamračena, jutarnji zraci sunca teško da će moći da vas razbude. Soba, naravno, ne može biti izolovana od buke, pogotovo ako živite u stanu. Tada potražite u apoteci čepiće za uši, smanjiće nivo buke koji dopire do vas i olakšaće vam spavanje.

 

 

Na pauzi pojedite neku čokoladicu ili voćku

 

Unos proteina i biljnih masti trebaloo bi da bude redovan i izbalansiran. Kakao je veoma bogat proteinima i mineralima, pa čak i dovoljnom količinom kofeina što nam pomaže da održimo koncentraciju. Kakao će vam pomoći da održite normalan nivo šećera u krvi što je podjednako važno za održavanje pažnje na predavanjima. Slično važi i za voće. Omiljenu voćku ponesite sa sobom na fakultet i iskoristite pauzu između predavanja da napunite baterije.

 

Na pauzi obavezno prošetajte i “protegnite” noge, maker otišli samo do toaleta

 

Osim što dugotrajno sedenje izaziva trnce u nogama i bol u kičmi, protezanje nogu će vas razbuditi i dopustiti da vam se cirkulacija krvi vrati u normal, te ćete se, samim tim, osećati bolje i raspoloženije.

 

Mobilni telefon ostavite u torbi

 

Iako vam se zanimljivije čini prelistavanje novosti na telefonu ili da nahranite kravu u omiljenoj igrici, to baš i nije najbolja ideja tokom predavanja. Povoljno rešenje je da se rešite telefona i stavite ga u torbu ili jaknu dok se predavanje ne završi.

Hvatanje beleški

 

Verovatno ste čuli kako se mnoge kolege žale da im je dosadno svaki put i skoro na svakom predavanju. Čini vam se da bi bilo bolje da se i vi dosađujete u društvu. Ali iste te kolege kasnije muku muče sa kopiranjem beleški od kolega koji hvataju beleške tokom predavanja. Zapisivanje i nije tako loša stvar, prvo nećete steći titulu “spavač” jer će povremeno zapisivanje okupirati vaše misli i na trenutak ćete zaboraviti koliko vam se spava. Drugo, kasnije nećete imati problema sa jurnjavom za ljudima koji imaju sve zapisano.

 

 

Sedite u prvu klupu

 

Možda će vam zvučati čudno, ali sedenje u prvoj klupi je najbolji mogući lek za pospanost i odsustvo pažnje. Ne samo da se nećete usuditi da zadremate pred profesorom, nego to neće ni biti moguće. Ukoliko se odlučite za taj hrabri korak iskoristite ga na najbolji mogući način, potrudite se da partite predavanje, da hvatate beleške i da zatražite objašnjenje od profesora ukoliko vma nešto nije jasno. Na kraju predavanja ne samo da ćete biti potpuno budni nego ćete shvatiti da ste deo materije već i naučili samim tim što ste morali da budete pažljivi.

 

A ukoliko baš morate da odspavate, ostanite ipak kod kuće jer je krevet uvek udobniji od klupe u amfiteatru.

 

Preuzeto s sajta www.studentskizivot.com

Kopiraj link