Obrazovanje

Šta ti donosi članstvo u studentskim organizacijama

22.07.2024.
3 min

Članstvo u studentskim organizacijama donosi brojne benefite, koji se mogu posmatrati kroz nekoliko ključnih aspekata: profesionalni razvoj, socijalne veze, lični razvoj i mogućnosti za angažovanje i liderstvo.

Šta ti donosi članstvo u studentskim organizacijama

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Profesionalni razvoj

Jedna od najvažnijih prednosti članstva u studentskim organizacijama je prilika za sticanje profesionalnog iskustva i veština koje će ti koristiti u budućoj karijeri. Kroz različite aktivnosti, projekte i događaje koje organizuju, možeš naučiti kako da efikasno komuniciraš, radiš u timu, upravljaš projektima i rešavaš probleme. Ove veštine su često veoma cenjene od strane poslodavaca i mogu ti dati konkurentsku prednost na tržištu rada.

Sa tim u vezi, slaže se i naša sagovornica Aleksandra Radovanović, predsednica Udruženja studenata tehnike Evrope — BEST Beograd.

“Kao studentkinji Saobraćajnog fakulteta, BEST mi je doneo dosta praktičnog iskustva u smislu poslovnog odnosa sa ljudima, poštovanje mišljenja i viđenja drugih članova sa ostalih tehničkih fakulteta i njihovo razmišljanje o određenim temama, na drugačiji način od mog. Volim da kažem da se mi u studentskoj organizaciji "igramo koorporacijskog posla" tako što imamo redovne sastanke, razgovaramo i vodimo organizaciju, mlade, učimo se na greškama i slavimo kada naši projekti nađu svoje mesto na akademskoj sceni”, ističe Aleksandra.

Socijalne veze

Studentske organizacije su odličan način da upoznaš nove ljude i ostvariš trajna prijateljstva. Članovi ovih organizacija često dele slične interese i strasti, što olakšava stvaranje čvrstih veza. Takođe, umrežavanje sa drugim studentima, profesorima i stručnjacima iz različitih oblasti može ti otvoriti vrata za različite prilike i saradnje u budućnosti.

“Upoznavanje brojnih ljudi iz Srbije i inostranstva kroz AIESEC donelo mi je neprocenjiva iskustva. Organizacija je u meni probudila strast za međukulturalnim povezivanjem i ojačala želju da svojim radom doprinesem pozitivnim promenama u svetu. Ovo je mesto gde sam naučio da hrabro kažem DA svim prilikama, bez obzira na izazove i prepreke koje mi se mogu naći na putu”, kaže za Startuj.Infostud Petar Petrićević, potpredsednik za Marketing i PR organizacije AIESEC na FON-u.

Lični razvoj

Učešće u studentskim organizacijama može značajno doprineti tvom ličnom razvoju. Aktivno angažovanje u različitim projektima i inicijativama pomaže ti da razviješ samopouzdanje, samodisciplinu i osećaj odgovornosti.

“Aktivan volonterski rad u EESTEC-u značajno je doprineo mom ličnom razvoju, omogućavajući mi da usavršim veštine komunikacije, prezentovanja, upravljanja vremenom, liderstva i mnogih drugih. Na posebnom mestu bih ipak istakla da je najlepši deo studiranja i rada u organizaciji upravo upoznavanje mnogo novih ljudi, kako iz regiona tako i širom cele Evrope. Mislim da su poznanstva i prijateljstva koja sam stekla u Isteku nešto na čemu ću zauvek biti zahvalna”, rekla je naša sagovornica Teodora Antonić, predsednica Udruženja studenata elektrotehnike Beograd — Istek LK Beograd.

Članstvo u studentskim organizacijama pruža brojne prednosti koje mogu značajno doprineti tvom profesionalnom, socijalnom i ličnom razvoju. Kroz aktivno učešće u ovim organizacijama, stičeš vredne veštine, gradiš značajne odnose i dobijaš priliku da se istakneš kao lider. Sve ove prednosti čine članstvo u studentskim organizacijama izuzetno korisnim i preporučljivim za svakog studenta.

Kopiraj link

Milica Paunić

Studentkinja TMF-a koja pored nauke, gaji ogromnu ljubav prema čitanju i pisanju u slobodno vreme. Prijatelji za mene kažu da sam putujući jukebox jer znam svaku pesmu, prepoznatljiva sam po svojim šarenim kombinacijama i zaraznom smehu.