Obrazovanje

Tri najbolje strategije za pamćenje podataka

29.09.2017.
1 min

Baš kao što dizanje najtežih tegova čini da postanete najsnažniji, konstantno testiranje postojećih znanja učiniće da poboljšate funkcije svog mozga.

 

Sticky notes

Foto: Pixabay

Za početak, fleš kartice predstavljaju odličan način da istrenirate mozak da nauči nešto novo jer ga time podstičete da napisani sadržaj pamti iznova i iznova.

 

Ukoliko vam ono što učite ide suviše lako, velika je verovatnoća da ćete to zaboraviti, na isti način kao što biste pogledali signalnu tablu na aerodromu i sve zaboravili čim joj okrenete leđa.

 

Srednjoškolci i studenti se često susreću sa ovim problemom – razumevanje pročitanog nije isto što i sposobnost reprodukcije znanja.

 

Zato bi najbolje bi bilo da skrenete pogled i pokušate u sebi da ponovite pročitano. Sam taj napor učiniće da lakše upamtite ono što treba.

 

Takođe, povezujte stare stvari s novima – inkorporirajte nove podatke u već postojeći sistem. Na primer, nečije ime (novo) ćete mnogo lakše zapamtiti ako se setite istoimene osobe iz istog grada ili bilo kojeg drugog poznanika koji se tako zove (staro).

 

 

Izvor: www.novimagazin.rs

 

Kopiraj link