Saveti za traženje posla

Kako impresionirati potencijalnog poslodavca u 5 koraka

06.06.2018.
2 min

Zamislite da se vozite istim liftom sa predstavnikom kompanije za koju oduvek želite da radite. Imate nešto više od minuta da se predstavite u najboljem svetlu i impresionirate ga. Statistika kaže da 33% poslodavaca već u prvih 90 sekundi razgovora zna da li će zaposliti kandidata ili ne.

 

Lift

Foto: Pexels

Elevator pitch opisuje upravo takvu situaciju i predstavlja 5 koraka koje treba pratiti radi predstavljanja svojih profesionalnih kvaliteta u što kraćem vremenskom intervalu. Optimalno je nekih pola minuta do minut, koliko bi trajala vožnja liftom da privučete pažnju i ostvarite kvalitetan kontakt. Nakon toga sve ide glatko.

 

Predstavite se!

Osnovne stvari kao što su ime i prezime, trenutna godina studija i usmerenje na fakultetu.

 

Šta je ono što tebe čini jedinstvenim? 

Koje su to prakse ili volonterska iskustva koja baš tebe izdvajaju iz mora kandidata za poziciju za koju planiraš da se prijaviš? Bitno je dati odgovor u obliku koji povezuje tvoje prethodno iskustvo sa poslodavcem i konkretnom pozicijom. Nekada nabrajanje previše neadekvatnih stvari može biti gore od totalnog neiskustva. Ukoliko prethone prakse ili volontiranja nema, najbolje je opisati svoju motivaciju i zamisao kako će tvoj rad uticati na razvoj tebe u toj kompaniji.

 

Koji su tvoji ciljevi?

Svako od nas bi trebalo da ima neki plan. Ovde možeš navesti koje profesionalne veštine očekuješ da usavršiš radom u kompaniji, ali i kojom bi pozicijom hteo da se baviš nakon sticanja određenog iskustva.

 

Šta je ono što ti se sviđa kod kompanije? 

Neka osnovna stvar kojom se kompanija bavi ili neka najnovija vest o ulaganjima daće poslodavcu uvid u tvoje interesovanje za njegovu kompaniju, što će automatski biti plus.

 

Krajnji utisak!

Dostavite poslodavcu CV na licu mesta ili zatražite vizit kartu kako biste im poslali putem mail-a, prateći snažno rukovanje i srdačan pozdrav.

 

Nakon što ste uspešno dobili kontakt nemojte čekati dugo vremena do slanja CV-ja. U mail-u ih obavezno podsetite da ste se već upoznali i prosledite im sve informacije oko kojih ste se dogovorili ili motivaciono pismo i prijavu za konkretnu poziciju u njihovoj kompaniji.

 

 

Izvor: jobfairnis.rs

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

Kako da ovog leta zaradiš za svoj džeparac?
14.07.2023.
9 min

Kako da ovog leta zaradiš za svoj džeparac?

Saveti za traženje posla
Prvi posao: Da li je plata najvažnija?
30.05.2022.
6 min

Prvi posao: Da li je plata najvažnija?

Saveti za traženje posla
Univerzalni recept za uspeh: Kako iz ljubavi napraviti sopstveni biznis?
20.03.2023.
5 min

Univerzalni recept za uspeh: Kako iz ljubavi napraviti sopstveni biznis?

Saveti za traženje posla