Saveti za traženje posla

Kako zaista izgleda rad od kuće - prednosti, izazovi i mane

18.08.2023.
6 min

Pojava novih tehnologija i sve veća dostupnost istih, dovela je do toga da je danas njena prisutnost u našim životima gotovo neizostavna. U korak sa pandemijom korona virusa, razvio se i trend takozvanog rada od kuće, odnosno trend rada na daljinu. Ovaj trend omogućio je zaposlenima da izađu iz tradicionalnih kancelarijskih prostorija i da “posao obavljaju iz kreveta”. U nastavku teksta, upoznaćemo se sa glavnim prednostima i manama rada od kuće i pokušaćemo da na što objektivniji način sagledamo sve aspekte ovakve prakse.

Kako zaista izgleda rad od kuće - prednosti, izazovi i mane

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Marija (21) studentkinja je Fakulteta političkih nauka u Beogradu i obavlja posao novinara na jednom od online izdanja štampanog lista. Posao obavlja preko CMS-a, odnosno sistema za dinamičko upravljanje sadržajem sajta, a komunikaciju sa kolegama održava preko platforme Google Chat. Ona smatra da je rad od kuće dobra praksa, ukoliko se povremeno upražnjava. Ističe da je veoma važan taj socijalni faktor, kako zbog ličnog napretka, tako i zbog dinamike. Marija je dodala da misli da će rad od kuće u budućnosti postati trajna praksa, ail ona lično nije za to, iz navedenih razloga. Pitali smo Mariju koje su za nju glavne prednosti rada na daljinu, a koje su to mane.

- Moja omiljena prednost je što ne gubim vreme u putu, nego mogu iz kreveta na posao. Pidžama je za mene najudobniji komad odeće i ni najmanje me ne grize savest što od 9 do 5 sedim i radim u pidžami. Osim toga, dostupnost hrane i pića i ugodnost doma je nešto neprocenjivo. Ne moram preterano da se trudim da nekoga zadivim izgledom, jer se ne uključujem kamerom, već isključivo pristupam programu i obavljam zadat posao za taj dan. Takođe, pauzu mogu da iskoristim tako što ću prošetati ili čak dremnuti. Međutim, jedna od mana je što su okolnosti takve da reagujem u kući i odazivam se ukućanima, jer to što radim, ne znači da ne postojim u kući. Neretko se zadesi da moram više puta da prekinem posao, a i privlači me frižider i fioka sa slatkišima, pa to nije baš najbolje za liniju - kaže Marija.

Marija je istakla da ima dana kada rad od kuće dobro utiče na njenu produktivnost, ali isto tako postoje i dani kada je njena produktivnost u padu, te se ne odvaja od frižidera, telefona i psa, što često ume da utiče na posao i na to da teže obavlja dnevne zadatke.

- Moja dnevna rutina se sastoji od toga da ustanem u 15 do 9, nakon čega spremim sebi kafu i sačekam da radno vreme počne. Zatim se javim urednici i koleginici sa kojom tog dana radim. Od 9 do 14h radim, eventualno usput doručkujem, potom u 14h sledi pauza, kada prošetam psa ili istrčim dnevnu rutu, a ukoliko sam previše umorna, tu pauzu iskoristim da dremnem, nakon čega me iščekuje kafa ili užina i nastavak rada do 17h - dodaje Marija.

Marko (23) zaposlen je u IT sektoru u jednoj inostranoj kompaniji. Kao glavnu prednost rada od kuće ističe to što je priroda njegovog posla takva da je dan ranije upoznat sa zadatkom koji treba da bude obavljen sledećeg dana. Samim tim, može da se organizuje i obavi posao tada, te sutradan ima slobodan dan.

- Ono što mi se najviše kod rada od kuće dopada jeste što nemam nikoga nad glavom ko će mi govoriti šta i kako treba da uradim, već sam organizujem svoje vreme i uživam u udobnosti svog doma. Međutim, problem je što manjak komunikacije sa kolegama utiče na koordinaciju i često dolazi do nesporazuma. Takođe, što se produktivnosti tiče, nemam problema sa uspostavljanjem radne discipline. Tip sam osobe koja jasno odvaja vreme za rad i vreme za odmor. Više volim kada sve poslove koje imam završim prepodne, pa ostatak dana mogu da iskoristim na uživanje i druženje sa prijateljima - ističe Marko.

Pitali smo Marka koje je njegovo mišljenje, da li će rad od kuće postati svakodnevna praksa ili je pak to samo trend koji će se za nekoliko godina ugasiti.

- Rad od kuće praktikuju mnoge kompanije današnjice, ali pitanje je da li će to postati trajna praksa u budućnosti. Postoje mnoge industrije i oblasti rada koje nisu podložne ovakvom tipu obavljanja posla. Osim toga, mnogi poslodavci i dalje insistiraju na tradicionalnom modelu obavljanja zadataka iz kancelarije, radi bolje koordinacije. Lično smatram da je rad iz kancelarije podjednako važan, makar zbog stvaranja mreže kontakata, jer nikada ne znamo šta iz kog poznanstva može proizaći. Mislim da bi kombinovani model, gde se nekada radi od kuće, a nekada iz kancelarije, bio realniji - kaže Marko.

Jovana (27) se nakon završenih studija zaposlila u kompaniji zaduženoj za korisničku podršku određenim kompanijama u Americi. Priroda njenog posla joj dozvoljava da razgovore obavlja preko Microsoft Teams-a, iz kreveta.

- Najveće prednosti rada od kuće su ušteda vremena i novca na put i hranu koja je često preskupa, ukoliko je stalno poručuješ, kao i mogućnost da prilagodim radno okruženje svojim potrebama. Mane koje nosi rad od kuće, po mom mišljenju, su manjak motivacije, pa samim tim, za isti obim posla, mi je ponekad potrebno dva dana kada radim od kuće, dok istu količinu posla sa lakoćom uradim u istom danu, kada radim iz kancelarije. Takođe jedna od mana je manjak socijalne interakcije sa kolegama kao i poteškoća u komunikaciji sa istim. Podatak koji mi je potreban u datom trenutku, u kancelariji mogu dobiti istog trenutka, dok to nije uvek slučaj kada radim od kuće. Često je potrebno po nekoliko minuta da bih dobila informaciju koja mi je potrebna da bih mogla da nastavim sa radom - navodi Jovana.

Jovana je istakla da je njen posao, posao u smenama, te da samim tim nema neke ustaljene radne rutine, već se sve razlikuje u zavisnosti od smene u kojoj radi. Osim toga, neretko se desi da radi noćnu smenu ili jutarnju, od 6 ujutru, što često ume da ometa ukućane, koji u to vreme spavaju. Na naše pitanje, kako rad utiče na produktivnost na poslu, Jovana je navela da sve zavisi od toga kako je raspoložena tog dana.

- Lično, mogu biti jako produktivna kada radim od kuće. Donesem i prinesem sebi sve što mi je potrebno i uživam dok radim. Problem nastaje kada se previše opustim. Ipak mora da postoji bar malo nekog radnog okruženja, a ako se radi iz ležećeg položaja, može doći do kontraproduktivnosti - dodaje Jovana.

Prema podacima sa sajta Startuj.com, najzastupljeniji poslovi za rad od kuće su poslovi korisničke podrške za različite kompanije. Osim toga tu su i poslovi kontent vrajtinga i marketinga, kojih ima u nešto manjem broju.

Kopiraj link

Hristina Kovačević

U toku studiranja na Fakultetu političkih nauka, pisala sam za više različitih medijskih kuća. Pored pisanja, u slobodno vreme volim da čitam, fotografišem i da se družim sa ljudima.